Nemzeti parkok Fórum
Általános információk Tartományok és területek Városok Apróhirdetések





Fórum » Bevándorlás Kanadába

» Új hozzászólás írása

Rózsa, 2011-12-01 16:10:35

Tisztelt Fórumozók,
 
Lenne egy kérdésem, amire eddig még sehol sem találtam meg a választ, és levélben sem tud senki felvilágosítást adni, reménykedem hátha valaki tud nekem segíteni.
A háttértörténet: Szeretnék Kanadában letelepedni, hónapok óta olvasgatom a megfelelő helyeket (legfőképp a CIC oldalát, ami érdekesmód mostanság hetente változik). Végülis arra jutottam, hogy kimegyek 1 évet tanulni, mert bár nagyon jól beszélem az angolt, a tanulás sosem árt, és odakint okosodom is, hogy mi, hogy működik (ergó nem megyek ki vakon).
Én videó-vágással foglalkozom, egy igen jó nevű cégnél (világszerte), de odakint (USA-ban és gondolom így Kanadában is) ezek a cégek nem "alkalmazottakat" vesznek fel, hanem freelance embereket. Ehhez nekem SELF-EMPLOYED vízum kellene, ami nem is lenne gond, hiszen ahogy átolvastam, és egybevetettem saját helyzetemmel, igencsak van rá esélyem, hogy megkapjam, VISZONT ennek elbírálási ideje  3-4 ÉV.
Na most, én suliba 1 évre iratkoztam be, de úgy gondolom, hogy minél előbb beadnám a kérelmet a self-employed munkavállalói vízum megszerzéséért, és itt jönne a kérdésem:
Ha miután beadtam a kérelmet, lejár a tanulói vízumom, el kell hagynom Kanadát, vagy meg tudom várni odakint a döntést, valamiféle temporary residence vízummal?  

Dr.PdK, 2011-11-25 03:10:36
Kedves SzM,
Mi a fo mottom?
Az igazat, a tiszta igazat es csak is az igazat!
Nos, ebbol kiindulva, meg kell allapitanom, hogy On egy halvany rozsaszin mesevilagban el, legalabb is a leveleben ezt mutatja. Ugy gondolom, hogy a valosag az On eseteben es eleteben (is) ennel sokkal "arnyaltabb", mert gyakorlatias hozaaallas nelkul eredmenyt ma, 2011-ben az elet egyetlen teruleten sem lehet elerni.
Szoval, a valasztekos szokincs es a felem iranyulo "feddo" szandek osszevetve a puszta valosaggal, kisse "csaloka" erdemenyt ad.
Altalaban az emberek kepesek megkulonboztetni a torvenyest a torvenytelentol. Igaz ez ennek a Forum-nak a "kozonsegere" is. A tobbseget azonban az "ugyeskedok" teszik ki (es nem a tajekozatlanok), akik "kiskapukat" keresve jonnek ide vagy mas kozossegi odalakra. NEM, NINCS IGAZA, semmi bajom ezekkel a Forum-tarsakkal, Ok "csak" azt teszik amit jobb sorsra erdemes szulohazankban tenniuk kellett az elmult tobb tiz evben, ahhoz, hogy eredmenyt tudjanak elerni. Roviden, hiaba van tarva-nyitva a "kapu" Kanadaban,
valtozatlanul az "ablakon" akarnak bemaszni. Az ok, ezek az emberek elkepzelni sem tudjak, hogy letezik korrupcio mentes, baratsagos, mukodo burokracia... pedig EZ kanada!
Nos, eddig szava sem lehet, hogy nem beszelek Onnel "szepen"...ugye...?
De "kanyarodjunk" ra az allitasom igazolasara. ne feledjuk el, ezt On a leveleben "elfelejtette" megtenni. mar mint, hogy akar kozvetett modon is, de igazolja, bizonyitsa az allitasa igazsag-tartalmat.
Menu: - kanadaban lehet....
- munkat vallalni,
- tanulni,
- bevandorolni,
- csaladot "egyesiteni"... a kiveteleket nem sorolom fel...
Bizonyitas:
Illo tisztelettel vagyok bator felhivni az On kedves, rozsaszin, mesevilagban elo figyelmet arra a TENY-re, hogy sem itt, ezen a Forumon, sem, sehol mashol a negy alap- lehetoseggel (kategoriaval) kapcsolatban SEHOL NEM TALAL(mutatoban talan egyet...), a magan-ugyuket a nyilvanossag elott intezo hazank fiait. Pedig Kanadaba evente tobb szazezer (nagyjabol 250,000fo/ev) ember erkezik a "menuben" roviden osszefogalalt kategoriakban.
Onnel ellentetben bennem megfogalmazodott az a kerdes, hogy akkor HOL VANNAK ezek az emberek? Honnan van nekik megbizhato, hiteles(torvenyes) informacio?
Igaza van, NEM a haveroktol, IGAZA VAN, NEM a Forumokrol! Ok valahol "mashol" vannak!
ITT: -->> http://www.cic.gc.ca/english/index.asp
Menu(kategoriak) a BAL oldalon!
Hiszem es allitom, hogy ezzel a levelemmel sem Onnek, sem masnak nem mondtam semmi ujat sem. A kerdes az, hogy ha ez ismert, akkor miert nem EZT teszik? Ugy ertem, hogy ON IS!!! Tessek beallni a csata-sorba es az egyetlen torvenyes internetes oldal fele "terelgetni" a kuncsaftokat, mert Kanada IGY mukodik, ha tetszik, ha nem.
Udvozlettel: Dr. PdK
PS: az igaz szo ritkan "simogato"...ugye...?
Dr.PdK, 2011-11-25 03:03:26
Kedves M-Anna,
Eddig elkepzelni sem tudtam azt, hogy egyszer lesz valaki, aki ilyen tiszta, vilagos levelet fog irni! Jol esett olvasni es ennek tobb oka is van.  ...es most lassunk a levelet:
"Hetek óta tanulmányozom a kanadai bevándorlással foglalkozó oldalakat (www.cic.gc.ca/francais; http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/fr/index.html), az urlapokat le/kitöltöttem, csatolandó dokumentumokat összegyujtöttem, fordításuk folyamatban van. Montrealba szeretnék új életet kezdeni."  -->>> Idot, energiat nem kimelve megtalalta, tanulmanyozta azt a "helyet" ahol a legalis(torvenyes) informaciok talalhatok. GRATULALOK, ezt kellene tennie sok mas erdeklodonek is, ez az egyik oka, amiert valaszolok.
"Az angol és a francia nyelvet is elég magas szinten értem/beszélem,"  -->>> Huu, ez nagyon jo...!!!
"Viszont egyik nyelvrol sincsen értékelheto (TEF, IELTS) papírom."  --->>> Hat ez az.... a kanadai burokracia igen "fejlett", nagyon szeretik a kulonbozo bizonyitvanyokat. De ennek van egy jo oldala is. ...figyeljen, most jon a lenyeg.... Ha a kerelme beadasakor ELORE tudja igazolni, BIZONYITANI a nyelvtudasat, talan meg a szemelyes interview-t is kihagyjak onnel...!!!... szoval megeri vizsgazni !!!
"beadjam-e ennek ellenére a kérelmet vagy elobb tegyem le a nyelvizsgát(kat) és csak azután?"  -->>> Az On elete, az On dontese, ha engem kerdezne, az elozo bekezdes utolso mondatat valaszolnam.... VIZSGA !!!!
"Illetve ha én ugye Québec-be szeretnék menni kell-e mindenképpen az IELTS?"  --->>> Szenzacios kerdes, talan hallot mar arrol, hogy Quebec tartomanynak kulon bevandorlasi szabalyai vannak, ez kicsit "megengedobb" mint az angol nyelvteruleteke. Ennek ellenere azt gondolom, hogy.... NYELV-VIZGA !!!
"Kész vagyok letenni a vizsgákat, ..."  --->>> AKKOR TEGYE MEG!!!
"de legkorábban januárban és februárban lenne lehetoségem, és nem szeretném húzni az idot ha nem muszáj (+ elég drágák ezek a vizsgák - különösen a mai HUF/EUR árfolyamon :( )."   --->>> Teljesen folosleges hezitalni, a "bejutashoz" elony a vizsga, es evvel akkor nyert ugye lehet, ha utanna pedig mar senki sem keri. Ilyen az elet... :-)
Dany, 2011-11-22 19:31:08


Helló;


A mult nyáron voltam kint két hétig Kanadában (nagyon megtetszett és vágyom vissza) és szeretnék a közeljövőben letelepedni ott. Sokan mondanak sokat és sok helyen írnak sok mindent de véleményt szeretnék kérni egy olyantól aki már jártas az ilyen dolgokban. Azt szeretném kérdezni ha van hova mennem és élnek kint rokonaim ( nem közeliek), nem vagyok büntetett előéletű, nem vagyok menekült vagy kissebbségi, (és lehet hogy lesz egy olaj és gáz mérnöki diplomám), beszélek angolul, akkor mennyi az esélye hogy letelepedhetek Kanadában. És mennyi idő alatt megy végig ez az ügymenetel. Előre is köszönöm a válaszokat.


Még azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent az hogy ha a rokonaim "meghívnak" (vagy ilyesmit hallottam) lakni Canadába hivatalos úton?



                             Köszönettel,


                                                    Dany 

SzM, 2011-11-15 12:45:07
Kedves doktor!

Lehet, hogy Önnek furcsa, de az emberek jelentős része valóban nem tudja rendesen és összeszedetten megfogalmazni a problémáit, félinformációk és féligazságok alapján tájékozódik, mert nem tudja, hogy féligazságok vagy félinformációk vannak a birtokában.

Ettől azonban még nem ostobák vagy rosszindulatúak, egyszerűen csak nincs elegendő és pontos ismeretük a tárgyban. Nota bene, honnan is lehetne, hiszen nem vándorolnak ki/be évente, mint a költöző madarak. Nem tettek bevándorlási jogi vagy közigazgatási vizsgát sem Kanadában.

Ezért javaslom, hogy - ahelyett, hogy ordítozik - tanúsítson több türelmet és megértést, vagy ha zavarják a fórumozók csetlő-botló kérdései, akkor ne olvasgassa azokat. Mindenkit a maga problémája érdekel, azt látja lényegesnek és egyetlennek, nem az általános alapigazságokra kíváncsiak, hanem a konkrét problémájukra keresnek megoldást.

Úgy találom, Ön egyébként számos valóban hasznos információval rendelkezhet, ezért nyilván szerencsés, ha azokat megosztja a kíváncsiskodókkal. Mondjuk, egy önálló fórumon vagy blogban. Természetesen teheti itt is, de nem kell birkázni az embereket önmagában azért, mert nem tudnak valami olyasmit, amit Ön igen.

Ráadásul a stílusa ellenére Önnel mindenki igazán udvariasan társalog. Próbálja ki, hogy viszonozza. Lehet, hogy működik?

Üdvözlettel:

SzM
Judit, 2011-11-14 19:28:03

Kedves Dr.PdK,
Köszönöm a hozzászólását!
Tudom hogy hihetetlen, nem is szeretném bolondítani (mi értelme is lenne), de tényleg nem tudtam, hogy nem dolgozhatok, és kaptam is szerződést arrol hogy hivatalosan dolgoztam , mármint azon az első munkahelyemen -tényleg magam sem értem, hogy miként nem tűnt föl sem nekem, sem az akkori munkáltatómnak, hogy nekem hiányzik egy papír. Ráadásul az elején tájékoztattam őket arról, hogy 3 hete jöttem az országba és leadtam az utlevelem a bevándorlási hivatalnál. Még a food safe certicate-ot is meg kellett szerezzem, hogy abban az étteremben dolgozhassak...ugyhogy ez nem kamu.
Mikor hazajöttünk annak családi oka volt méghozzá elég komoly, utána pedig sokáig avval voltunk elfoglalva, hogy a balesetünkből felépüljünk. Közben kétszer költöztünk és tényleg nincsenek meg a papírjaink hiszen akkor már nem gondoltuk, hogy valaha visszamehetünk,vagy akár megpróbáljuk. Gondolom a bevándorlási hivatal mindent tud rólunk, sőt biztos vagyok ebben. 
A férjem volt munkahelyét azért szándékoztuk megkeresni levélben, mert eddíg is tudtuk de a mai helyzet szerint is (álláshirdetések) szerencsére keresett szakmája van, autóvillamosságszerelő és diagnoszikában is jártas. Ezt csinálta Vancouverben is.  
Úgy gondolja, hogy amellett hogy megkérdezik az embert a nagykövetségen , esetleg  számít az hogy van-e állásajánlata az embernek vagy sem? Természetesen én is tudom, hogy nem az az elsődleges, de talán a befogadó országnak sem mindegy hogy a jelentkező hasznos tagja lesz-e a társadalomnak vagy csak élősködni akar..... 
Ön szerint ez nem mérvadó?
Mit gondol, kerdessük meg az ezen a fórumon is ajánlott hölgyet M. Zs.-t hogy a segítségét kérjük?  Nem gondolom, hogy probléma lenne bármilyen kérdőív kitöltése vagy akár egy személyes beszélgetés, de talán segítheti az ügyet, ha egy a bevándorlásban jártas személy terel bennünket a megfelelő útra.
Sokat olvasgattam , és arra jutottam hogy sok lehetőség van , hogy az ország még mindíg jóindulatúan áll a bavándorlókhoz, --remélem mi magyarok is bele tartozunk a sok negatív tapasztalatuk ellenére--de talán a lényeg bárhogy is közelítjük meg a kérdést mindíg ugyanaz marad. Becsületesnek , hasznosnak, találják-e a jelentkezőt vagy a csibészt látják benne. Minden ország polgárai között vannak "jó" és "rossz" emberek.
És nem ez nekünk nem csak egy kaland volt ahogyan ön fogalmazott hiszen akkor nem dolgoztunk volna, nem fizettünk volna adót, hanem élősködtünk volna és ellenben egy-két emberrel mi nem hagytunk magunk után adósságot hitelt, hanem minden számlánkat rendezve , bérletet időben felmondva jöttünk el.
Remélem ezt is meglátják majd.
Válaszát mégegyszer köszönöm, és ha az ujonan feltett kérdésemre tudna reagálni, azt is örömmel fogadnám.
Üdvözlettel: Judit

Manna, 2011-11-14 18:00:20
Kedves Fórumozók,

Hetek óta tanulmányozom a kanadai bevándorlással foglalkozó oldalakat (www.cic.gc.ca/francais; http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/fr/index.html), az űrlapokat le/kitöltöttem, csatolandó dokumentumokat összegyűjtöttem, fordításuk folyamatban van. Montrealba szeretnék új életet kezdeni.

Az angol és a francia nyelvet is elég magas szinten értem/beszélem, egy francia cégnél dolgozom, ahol az angol a hivatalos munkanyelv, de mivel a kollégák többsége francia, ezért azt is napi szinten használom. Viszont egyik nyelvről sincsen értékelhető (TEF, IELTS) papírom.

Kérdésem a következő: beadjam-e ennek ellenére a kérelmet vagy előbb tegyem le a nyelvizsgát(kat) és csak azután? Illetve ha én ugye Québec-be szeretnék menni kell-e mindenképpen az IELTS?  Kész vagyok letenni a vizsgákat, de legkorábban januárban és februárban lenne lehetőségem, és nem szeretném húzni az időt ha nem muszáj (+ elég drágák ezek a vizsgák - különösen a mai HUF/EUR árfolyamon :( ).

Előre is köszönöm az értékes hozzászólást!

Üdvözlettel,
Anna

Dr.PdK, 2011-11-13 22:15:15
Szandy,
"Szeretnék kimenni Kanadába a férjemmel." -->> az On levele elott az 5-ik hosszu, mashonnan masolt level PONTOSAN leirja, hogy mit jelent a "kimenni"?
"Én kettos állampolgár vagyok,magyar és kanadai" -->> Gratulalok!
"Most az a baj, hogy senki nem tud tájékoztatást adni, hogy a férjem, hogy jöhetne velem"  -->> Magyarorszagon a haverok kozott, a Forumokon, a kocsmakban lehet ilyen-olyan minosegu informaciohoz jutni. Kanada MAAAAAAAAAAAAAAAS !!! Itt a hivatalos informacio a kanadai Bevandorlasi Hivatal internetes oldalan (tudja... 5-ik level az On levele elott...) talalhato.
"a bécsi nagykövetség vissza írt, hogy töltsek le nyomtatványokat" -->> Tudja... az 5-ik level... a NAAAAAAAAAGY-Kovetseg NEM levelez egyenekkel, hanem orszagok es Nemzetek kozotti kapcsolat-tartast biztositjak kormanyzati szinten... lehet, hogy a konzulatust akarta irni...?
"...töltsek le nyomtatványokat de fogalmam sincs pontosan melyiket is kellene,..."  -->> Tudom, mar nekem is unalmas... DE... az 5-ik level az On levele elott, OTT VAN AZ AZ oldal, AHOL a forma-nyomtatvanyok vannak es letolthetok...
"..de fogalmam sincs pontosan melyiket is kellene, annyi minden van"  -->> A bevandorlasi "ugynokok" PONT AZERT SIKERESEK, mert az ingyenes nyomtatvanyokat HATALMAS penzekert toltik ki!!!"
Ha valaki bármilyen információval tudna szolgálni, nagyon megköszönném."  -->> varom a "Koszonetet"...ITT...............!!!

Dr.PdK, 2011-11-13 22:11:42
Kedves Judit,
NEM Linda vagyok, de par gondolatot "meger" a levele.
"...a mi helyzetünk elég speciáli"  -->> AZ!
"..Én egy kicsit korábban is mert nem tudtam, hogy nem lehet,"  -->> Tesseeeeek? nem tudta, hogy engedely nelkul tilos dolgozni? Ugyan-ugyan...!!! Hat nem valamennyien arra vagyunk, hogy legyen egy szeretheto hazank, ahol biztonsagban, kiszamithatoan es TORVENYESEN lehet elni trukkok nelkul? Kanada PONT ILYEN!
"...de akkor is be voltam jelentve,"  -->> Engedely (WORK PERMIT) nelkul NEM LEHET BEJELENTENI, legalabb engem nem bolonditson!
"2003 végén pedig megkaptuk a landed immigrant státuszt" -->> GRATULALOK!
"Nincsen már meg semmilyen papirunk"  -->> Csak viccel, ugye?
"..nem gondoltuk hogy valaha még visszamehetünk" -->> Nem AZERT mentek Kanadaba, mert egy uj, elheto eletet kerestek? NEM hosszutavra terveztek? Ez csak egy "kaland" volt?
"És ez után elkövettük azt a hibát, hogy családi okok miatt hazajöttünk"  -->> Nincs vita kozottunk, ez valoban HIBA VOLT !!!
"2005-ben Magyarországon volt egy közúti balesetünk..." -->> Ez szomoru, sajnalom!
"Tervezzük megkérdezni email-ben a férjem volt munkaadóját, hogy esetleg áll-e még az ajánlat."  -->> "Landed immigrant"-kent NEM a volt/leendo munkaltatoja "szamit", hanem a kanadai Konzulatus dontese, hogy visszamehetnek vagy sem?
"Egyik legnagyobb aggodalmam a kijutással kapcsolatban, hogy vajon bele kötnek-e az egészségügyi " problémáinkba" -->> Szerintem az egyik legnagyobb problemajuk az evekig tarto (tartos) tavollet. Ez az elso, amit tisztazni kell a kanadai Konzulatussal!!!
"Hazudni nem szeretnénk..."  -->> Na kerem szepen, EZ EGY HELYES GONDOLAT !!!
"...de Kanadában ez nem is kifizetodo."  -->>> EZ, PONTOSAN IGY VAN!
"Nekünk a legnagyobb motiváló ero az országban sajnos sok helyen jellemzo elkeseríto morális problémák, illetve a gyermekünk jövoje,"  -->> Tiszta, vilagos gondolatok, ezert "ragadtam" billentyuzetet, mert tetszett ez a gondolata...
IRANY: A kanadai Kunzulatus, levelben (angolul!!!), tisztan, vilagosan, oszinten ...!!!
Szandy89, 2011-11-05 21:46:53
Sziasztok!

 


Szeretnék kimenni Kanadába a férjemmel.Én kettős állampolgár
vagyok,magyar és kanadai.Most kaptam meg a kanadai állampolgárságot, a
nagyszüleim kinn éltek édesanyám kint született, utána igényeltem.Most
az a baj, hogy senki nem tud tájékoztatást adni, hogy a férjem,hogy
jöhetne velem.Szeretne ő is dolgozni, a bécsi nagykövetség vissza írt,
hogy töltsek le nyomtatványokat de fogalmam sincs pontosan melyiket is
kellene, annyi minden van.Vancouverbe mennénk.Ha valaki bármilyen
információval tudna szolgálni, nagyon megköszönném.

Judit, 2011-11-05 21:02:45

Kedves Linda,
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mit gondol előzetes tapasztalatai alapján a helyzetünkről, abban a megközelítésben, hogy mekkora esélyünk lenne visszamenni Kanadába.Megpróbálom minél rövidebben fölvázolni a helyzetünket. Már sok helyen keresgéltem a hivatalos oldalakon, de a mi helyzetünk elég speciális. 2001-ben mentünk ki Vancouverbe, ott azonnal beadtuk a kérelmünket a menekültstátuszért. Ahogy a munkavállalási engedélyt megkaptuk, hivatalosan elkezdtünk dolgozni. Én egy kicsit korábban is mert nem tudtam, hogy nem lehet, de akkor is be voltam jelentve, szerencsére nem lett gond ebből utólag.2003-ban megszületett a fiunk. 2003 végén pedig megkaptuk a landed immigrant státuszt.Nincsen már meg semmilyen papirunk nem gondoltuk hogy valaha még visszamehetünk. És ez után elkövettük azt a hibát, hogy családi okok miatt hazajöttünk. 2005-ben Magyarországon volt egy közúti balesetünk amelyből mindketten lassan de teljesen fölépültünk. Azóta dolgozunk mindketten , illetve közben megszereztem egy Bsc. diplomát. Mindketten (ha nem is hibátlanul) társalgási szinten beszélünk angolul. A férjem a kinti munkahelyén kapott egy nagyon jó ajánlólevelet és a főnöke azt mondta neki bármikor visszavárja. Ennek persze 7 éve azóta sok minden változhatott. Tervezzük megkérdezni email-ben a férjem volt munkaadóját, hogy esetleg áll-e még az ajánlat. A férjem autóvillamossági műszerész. Egy sima szakiskolát végzett érettségi után , teljesen önerőből tanult meg mindent.(Ez lehet hogy fontos lehet, hogy sajnos nincsen főiskolai/egyetemi végzettsége.) Egyik legnagyobb aggodalmam a kijutással kapcsolatban, hogy vajon bele kötnek-e az egészségügyi " problémáinkba" .Amik ténylegesen nincsenek de a többszörös töréseknek sajnos nyoma van. Hazudni nem szeretnénk ha erre rákérdeznek, az nem a mi kenyerünk, de Kanadában ez nem is kifizetődő. Anyagilag stabil a helyzetünk viszonylag , tehát nem hiszem hogy azt gondolhatják, hogy az miatt mennénk, mert itthon már szorulna a hurok. Nekünk a legnagyobb motiváló erő az országban sajnos sok helyen jellemző elkeserítő morális problémák, illetve a gyermekünk jövője, nem elsősorban anyagi szempontból. Ugy gondolom akinek már volt módja Kanadában élni össze tudja hasonlítani melyen is az élet ott és itt. Biztos vagyok abban hogy ha vissza tudunk menni megálljuk a helyünket a munkában és nem félek egy pillanatig sem, hogy nem találnánk munkát.Nem tudom számít-e egy kérvény elbírálásában, de a párom 35 én 34 évesek vagyunk.
Válaszát és véleményét előre is köszönöm: Judit

Edina, 2011-11-02 23:37:48

Kedves Linda, esetleg más illetékes!
Arra lennék kíváncsi, hogy milyen díjakat kell befizetni az eljárás során, ha skilled workers-ként szeretne vki bevándorolni Kanadába családdal (feleség + 2 kisgyermek). Megnéztem a cic.gc-n, de számomra nem egyértelmű, hogy melyik kategória vonatkozik ránk: 3. vagy 4. - esetleg mindkettő?  
Így elsőre ellentmondást látok a visszatérítések szabályozásánál: 


a) The processing fee for you and your dependants


Who will accompany you to Canada must be submitted when you apply. Information on how to pay your processing fee is included in the instruction guide.


If you are not found eligible to apply, we will inform you and refund your processing fee.


b) The Right of Permanent Residence fee
You will only need to pay this fee if your application to immigrate as a skilled worker is approved. It covers you and your accompanying spouse or common-law partner, if applicable. It must be paid before Citizenship and Immigration Canada issues your permanent resident visa. This fee is refundable if you cancel your application or if you do not use your visa. 
Egy másik helyen viszont ez áll: 
Note: Fees assessed under the Spouse or Common-law Partner in Canada Class are payable, along with the sponsorship fee, when the sponsor files the sponsorship application. Refunds will be issued only if the sponsor withdraws the sponsorship application before processing of the application has begun. The $75 sponsorship fee will not normally be refunded.
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.
Üdvözlettel,
Edina 

Dr.PdK, 2011-09-22 00:17:32
Andrea,
Minden batorsagomat osszeszedve felhivom a kedves, de nagyon elfoglalt es feluletes figyelmet arra, hogy az On altal javasolt LEGALIS (torvegyes), es egyedul hivatalos forrasa a kanadai bevandorlasnak SENKIT SEM ERDEKEL!!!
On elott PONTOSAN 4 alkalommal volt mar ebben a topic-ban elmagyarazva, hogyan, hol es mit is kell tenni a sikeres bevandorlas erdekeben. Ezzel szemben MINDENKI "letelepedni", "koltozni", "elni"... es meg szaz masik neven besunnyogni akar Kanadaba. Oket nem erdekli, hogy az "ajto" nyitva van, mert evtizedek ota azt lattak es tanultak, hogy mindent csak keruloutakon lehet elerni es ezert kizarolag az "ablakon" akarnak beosonni.
Mas : azok, akik valoban munkavalalas es/vagy bevandorlas celjabol "bongeszik" az internetet, Ok NEM A Forumokon szerzik az informaciot hanem a kanadai Kormany Bevandorlasi Hivatalanak oldalan, amit On oly' szukszavuan, a foga hegyerol ide "vetett" minden magyarazat nelkul.
Szedje ossze a gondolatait es tisztelje meg a Forum-tarsait avval, hogy megismerteti veluk ezt az oldalt, lepesrol-lepesre elmagyarazva a tennivalokat.
Andrea, 2011-09-21 16:15:28
 minden infot itt megtalàlsz : cic.gc.ca
Dr.PdK, 2011-08-30 02:34:51

EZT Találtam !!!
==============
Bevándorlás Kanadába - ALAPESET

- Nagykovetseg:
-------------------
Orszagok, nemzetek kozotti kormanyszintu kapcsolatokat kepviselik. A
"bevandorlas" intezese NEM feladatuk! Altalaban a Nagy-Kovetsegekre
kulon indok vagy meghivas nelkul belepni sem szabad.

Ez akkor is igy van, ha pl. Kanada Naaaaagy-kovetsege Becs-ben azonos epuletben van mint a Konzulatus, igaz, masik emeleten.

- Konzulatus:
----------------
Egyenek, csoportok, sportolok, muveszek stb. ugyeit intezik, beleertve a vizum-ugyeket is. Itt "konzulok" dolgoznak, Becsben szamosan, akik egyszemelyben dontenek pl. a bevandorlasi vizum
adasarol vagy elutasitasarol. Dontesuk ellen nem lehet fellebezni!!! Elutasitas eseten egy ev mulva lehet ujbol probalkozni.

Most a Forumokon a bevandorlassal kapcsolatban, leggyakrabban hasznalt kulcs-szavakat fogom ertelmezni.

- Bevandorlas:
-----------------
A szuletett magyarok szamara ez a szo azt jelenti, hogy megtartva a
magyar allampolgarsagot, egy uj elet-utat kezdve, egy masik orszagban
(itt most Kanadarol beszelunk) kivannak elni,
dolgozni, boldogulni. Ennek a jogi (allamkozi egyezmenyeken nyugvo)
alapja, hogy Magyarorszag es Kanada egyarant elismeri a kettos
allampolgarsagot. A bevandorlast(alapesetben) Kanadan KIVULROL KELL kezdemenyezni es intezni.
- "Letelepedes":
-------------------
Az eredeti jelentese a ket vilaghaboru kozott az volt, hogy a kanadai
hataron valo belepesnel kellett BE/KI-jelenteni, hogy LETELEPEDESI
szandekkal erkezett. Ennek megfeleloen iranyitottak
a megfelelo hivatalokba, hogy munkat talaljon vagy foldet vegyen.

MA azt jelenti, hogy a (turistakent valo) belepesnel vagy az azt koveto 6
honapon belul a "jelentkezo" menekult-kerelmet ad be a bevandorlasi
hatosagnal. Mivel ezekben az esetekben nagyjabol 98-99%-ban valotlant,
vagy ellenorizhetetlent allitottak, ebbol lettek a kiutasitasok es mas
szigoritasok azoknak, akik magyar utlevellel kivannak belepni.
- Kikoltozes, Elhelyezkedes, Kijutas, kiutazni...es meg sok mas formaban...:
---------------------------------------------------------------------------
A valodi szandekot elfedo kifejezes, illegalis(torvenytelen) szandekot takar.
A bevandorlas "lepesei", ALAPESET:
====================================

1. Egyszemelyben FELELOSSEGTELJES DONTEST hozni, hogy miert,
mikor, hova, es miert PONT ODA bevandorolni? A dontesebe NE vonjon bele
masokat, pl haverok... ez az On elete, az On dontese, tehat NE csinaljon
egy komoly egyeni dontesbol "kozugyet" !
2. Gondolkodas valtas!!!
----------------------------
Ha az elet eddig ugy "mukodott", hogy haverok kozott, kocsmaban,
szivessegi alapon lehetett valamit elintezni vagy valamihez hozzajutni,
akkor ITT az ideje ezt teljesen elfelejteni es mas "alapokra" helyezni a
gondolkodasat.

Miert?

Kanadaban IS van burokracia ami mas orszagokkal ellentetben NEM korrupt, baratsagos es MUKODIK.

Egy kis tulzassal azt lehet mondani, hogy a kanadai burokracia Kanada
masodik "hadserege" az orszag vedelmeben. Ettol (is) olyan nagyon eros
ez az orszag.

Ebbol mar kovetkezik, hogy KELL LENNIE egy biztos "forrasnak", ahol HITELES informaciokhoz lehet jutni.

IGEN, EZ IGY VAN!!!!

ITT a cim, angolul: http://www.cic.gc.ca/english/index.asp
ITT a cim franciaul: http://www.cic.gc.ca/francais/index.asp

Tudni kell, hogy Quebeck(francia nyelvu) tartomanynak KULON bevandorlasi szabalyai vannak !!!
3. Az elozo oldalt (nyelvtol fuggoen) tanulmanyozni, reszletesen
megismerni! Ez meg JO nyelvtudassal is napokat vagy heteket vesz
igenybe. Ezeken az oldalakon megtalalhatok az ingyenesen letoltheto
urlapok es mellekleteik is. Tovabba a PONTOS TENNIVALOK, beleerteve a
kitoltest es az elkuldest is.

FONTOS TUDNI!!!

A bevandorlas elbiralasa HAROM!!! reszbol tevodik ossze.

- Pontszamok teljesitese,
- a "hires" hianyszakma lista alapjan,
- a KONZUL SZEMELYES DONTESE ALAPJAK, aki MINDENKOR KANADA ERDEKEIT KEPVISELI !!!

Amikor tanulmanyozzak az adhato pontszamokat, latni fogjak, hogy ha van
mar "job offer"(munka ajanlat) is, avval jelentosen megnovelik a kaphato
ponszamokat, tovabba Kanada alapveto erdeke, hogy ertekes, kepzett,
szorgalmas emberek jojjenek ( ...mint ujabb adofizetok... ).
Ebben az esetben gyorsabban es rugalmasabban kaphato a bevandorlas vizum.

ITT NEM az IDEIGLENES MUNKAVALLALOKROL beszelunk !!!

Tehat, ha valakinek mar biztositott a munkaja, mindket felnek (On/Onok
es Kanada) az az erdekuk, hogy ha nincs kizaro ok, minel elobb belepjen
Kanadaba es dolgozzon.
4. Urlapok es mellekleteik letoltese, kinyomtatasa, ertelmezese. Ez is egy-ket este munkaja.
5. Az urlapokon fog talalni olyan pontot, hogy melyik iratairol,
bizonyitvanyarol kernek masolatot. EREDETIT NE kuldjon, kivetel az
Erkolcsi bizonyitvany, ma valami mas a neve, ha jol tudom, itt NEM a
Rendorsegtol kell kerni....

-!-!- Az urlapok kitolteset, elkuldeset NE BIZZA MASOKRA, meg ugyvedekre sem !!!!

ITT a figyelmeztetes: http://www.cic.gc.ca/english/informa...tion/index.asp

6. Amikor a "leltar" szerint (az is van, affele fedolap)
kitoltotte az urlapokat, csatolta a kert mellekleteket, kuldje a
magadott cimre. Altalaban a "Case Processing Centre: Sydney, Nova
Scotia" a cimzett!!

NE kuldjek a jelentkezest egyik NAAAAGY-Kovetsegre, vagy Konzulatus-ra sem!!!

Itt (Sydney) -ben fogjak elbiralni, hogy az ALAP-felteleknek megfelel-e?
Ha gen, akkor tovabbitjak ARRA a Konzulatusra, amit On megjelolt mint
az On ugyeben "eljaro" Konzulatus. Ez a
Magyaroszagon lakok szamara tobbnyire Becs, Ausztria, ahol is Kanada Teruletileg Illetekes FoKonzulatusa van. de ha pont Angliaban dolgozik akkor megjelolheti a London-t is, az ottani
kanadai Konzulatust.

7. Amikor a "csomag" osszeallt es a kezelesi(eljarasi) penz is az ELOIRT MODON biztositva van, lehet kuldeni a kijelolt cimre (Case Processing Centre: Sydney, Nova Scotia). Amit itt megjeloltem az NEM a PONTOS CIM, az megtalalhato a mar elozoekben, heteken at tanulmanyozott hivatalos oldalon.

Ket fontos "lepesre" kell figyelni az elkuldes utan:

- "leemeltek" a bankszamlarol az eljarasi koltseget,
- ertesites jon a megadott E-MAIL cimre, hogy a jelentkezes az alap-felteteleknek megfelel.

Az ertesites altalaban 90 napon belul varhato.

EZ NEM EGY VIZUM-IGERVENY!!!

Majd a Case Prossing Centre tovabbitani fogja az On/Onok bevandorlasi
kerelmet ODA, ahhoz a KONZULATUSHOZ (NEM a Naaaaaagy-kovetsegre!!!!)
amit On/Onok megjeloltek a jelentkezesi urlapon. mint "eljaro"
Konzulatus, Vagyis, a VALODI VIZUM-UGYINTEZES csak most kezdodik.

FONTOS!!!
Ha a Case Processing Centre NEM fogadja el a jelentkezest de a penzt mar
"lehivta", ezt az osszeget vissza is fogja a szamlara utalni. Tehat a
penzuk nem veszik el!!!
8. Ertesites jon az On/Onok altal kijelolt KONZULATUSROL, hogy mi
a kovetkezo lepes. Innen, termeszetesen mar egyedi, szemelyre szaott
az eljaras utja, minden lepesrol ertesitset kuldenek.
Ertsek ugy, hogy vegig fogjak "vezetni" a vizumig vezeto uton!

SOHA NE TEGYENEK MAST, VAGY MASKENT, MINT AZT A KONZUL (mar az Onok ugyeben eljaro Konzul-al vannak kapcsolatban) ELOIRJA!!!

Okoskodasnak, trukkos otleteknek itt mar nincs helye!!!

Tobb lepes utan, pl. okmanyforditasok, erkolcsi bizonyitvany, banki
fedezet igazolas, kotelezo orvosi vizsgalat, nyelvtudas igazolasa
...stb... tobbnyire megkerdezik, hogy mikor, hol kivan belepni Kanadaba?
vagyis, keszen kell allniuk arra, hogy "bekovetkezik" a varva-vart
esemeny, a vilag egyik legelhetobb orszaga, KANADA BEFOGADJA
Ont/Onoket... ugye, meg beszelni is jo errol...?...

Elofordulhat, hogy a Konzul ugy iteli meg, hogy szukseges egy szemelyes meghallgatas (interview). Ez a Konzulatuson tortenik, SZEMELYESEM a KOZUL-al talalkoznak, varhato idotartama 40-60 perc.

Itt is es ezt megelozoen is koltsegei lesznek, ezek megtalalhatok a mar emlitett oldalakon.

Majd ezt kovetoen megjon a VIZUM !!!! HURRAAAAA!!! GRATULALOK !!!!
========================================

Hogyan lesz valaki "permanent resident" ?
--------------------------------------------------

Az "uj elet-ut" egy lepeserol, affele statusz-atalakulasrol nehany szo:

A sikeres, Kanadan kivulrol intezett bevandorlo-vizum kerelem
utan elkuldik a "permanent resident" vizumot(regebben immigrant visa).
Ez semmit sem jelent meg!! Ezt a vizumot egy KOTELEZO lepessel
"aktivizalni" KELL!

Ez pedig a "LANDING", ami azt jelenti, hogy az elore bejelentett idohataron belul es helyen a vizummal a kezben BELEPEK !!!

- EZ a LANDING!!!

A kanadai hataron utlevel a kezben, a bevandorlo vizum MELLETTE es NEM
BENNE, kerdes nelkul MINDKET OKMANYT atnyujtom az officer-nek, aki NEM
fog evvel foglalkozni, hanem oldalt, egy masik asztalhoz fog iranyitani.
OTT egy hatalamas konyvbol kikeresik a nevet, azonositas kovetkezik az
utlevel, vizum alapjan, ha szukseges kerhetik az eloirt PENZ megletet,
majd kovetkezik a PECSET es DATUM, majd beirjak, hogy ez a vizum SOHASEM JAR LE.

Ez a vizum lesz a Kanadaban valo tartozkodas JOGI ALAPJA.

Megjegyzes:
--------------
Az en vizumom az utleveltol kulonallo, HATALMAS, BARNA okmany, de mar
lattam olyat is ami egy beragaszthato "tapasz", hasonlo mint a regi USA
vizum volt, de a legfontosabb, hogy kezben legyen es nem a formaja...

Amikor ez megtortent es a kezfogas "Udvozlom Kanadaban" is megvolt, ekkor valik LANDED Immigrant-a a bevandorlo.

Ezt kovetoen, fuggoen a tartomanytol, sokszor keres nelkul is postan
elkuldik a PERMANENT RESIDENT kartyat, es ezzel a "statusszal" elete
vegeig elhet Kanadaban, akkor is ha nem kervenyezi az allampolgarsagot
1,095 nap utan 

Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador),
Területek: Északnyugati Területek (Northwest Territories), Nunavut, Yukon terület (Yukon Territory),
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife,
Nemzeti parkok: Nahanni Nemzeti Park, Wood Buffalo Nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park,

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada