Nemzeti parkok Fórum
Általános információk Tartományok és területek Városok Apróhirdetések








Általános információk

Étkezés

Mivel Kanada a bevándorlók országa, a kanadai konyha a változatosság, a regionális specialitások, a különböző nemzetiségek konyhájának jellemzőit hordozza magán. A francia konyha hagyományai még ott is fellelhetők, ahol franciák csak elvétve laknak. A gyorséttermektől a vegetáriánus éttermekig mindenféle nagyságú és árkategóriájú hely megtalálható. A borravalót a legtöbb helyen illik adni, az fogyasztás összegének 10-15 százalékát. Különösebben nem kell kiöltözni az éttermekben, bár ha exkluzívabb étterembe kívánkozunk, azért érzékkel kell megválasztani ruházatunkat is.
A tartományokra jellemző specialitások a következők: Csendes- és az Atlanti-óceán partján is népszerűek a tengeri halak, rákok, kagylók (sea food), Új-Fundlandon a fókauszony (seal flippers), a Prince Edward szigeten az osztriga és a homár (lobster), Új-Skóciában a rántott kagyló, Új-Brunswickban az atlanti lazac (Atlantic salmon) és a pisztráng (trout), valamint az ehető tengeri hínár (dulse) és a páfrány hajtásából készült fiddleheand. Brit Columbiában a különböző rák és kagylófélék (crab, shellfish, shrimp), a lazac (Pacific salmon) valamint a tipikus északi hal, a szemling (Arctic charf). Mindenütt jellemző halétel a tőkehal, a tonhal és a szardínia.
A préritartományokban, pl. Albertában a legízletesebb a világon a marhahús, amiből bifszteket, hamburgert készítenek. Ízletes a Calgaryban készített vagdalt (Calgary beef hash), északon a kanadai rénszarvas (caribou), a jávorszarvas (moose) és a pézsmatulok (mushz-ox) húsa.
A francia-kanadai konyhát elsősorban Québecben célszerű megízlelni. Itt az elegáns éttermekben francia szakácsokat alkalmaznak, akik az európai hagyományok szerint főznek. Népszerű a hagymaleves (onion soup), a húsos lepény (tourtiére) és a sütemények.
Az egész országban közkedveltek a gyümölcslepények (pie), főleg az áfonyás  (blueberry pie), és az almány (apple pie), a vastag palacsinga (pancake), amelyet juharsziruppal öntenek le (aple syrup), máshol meg sült szalonnával, sült kolbásszal vagy tojással tálalnak.
A kanadaiak kedvelik a salátákat és a zöldségeket, nyersen és főzve egyaránt, és általában salátával kezdik az étkezést. A nyersen tálalt salátákat különböző öntetekkel (dressing) ízesíthetjük.
Szeszesitalt csak a jogosultsággal (licensed) rendelkező éttermekben ihatunk, és vásárolni is csak az erre kijelölt üzletekben (liquor store) vásárolhatunk.
A reggeli a legkomolyabb étkezés Kanadában, 11 óráig rendelhető reggeli a szállodákban, amely általában különféle módokon elkészített rántotta, sonka, szalonna, virsli. Akármit rendelünk, biztosan kapunk mellé sült krumplit (hash browns vagy home fries). Szintén népszerű az angol fánk, vagy a korpás fánk, ami egy szelés gyümölcstorta szelet korpával és cukorra. Kedvelt még a vajas-juharszörpös waffle vagy palacsinta, és a húsos szendvics.
Mindehhez bődületes mennyiségű kávét ihatunk, a legtöbb helyen addig töltik újra a kávésbögrénket, amíg nem szólunk. Koffeinmentes kávét is számos helyen lehet kapni. Nagyobb városokban speciális kávéüzletek vannak, ahol egészen meghökkentő kávékülönlegességekkel is találkozhatunk. A tea (tejjel vagy citrommal) és a reggeliző asztalok tartozéka, közkedvelt helyeken szeretnek dicsekedni az ”angol” márkájú vagy annak hangzó teákkal.
Az ebédet dél és délután fél három között fogyasztanak a kanadaiak, és a legkülönfélébb nemzeti ételek között lehet válogatni. Új-Fundlandon népszerű a „fish and chips” (rántott hal sült krumplival). Québecben hagyományos étel a sűrű sárgaborsóleves, a füstölt húsos szendvics és a sajtokból készült felfújtak. A tengerpart mentén hagyományos étel a „clam chowder” a kagylóból és tengeri halból készült leves.


Kanadai konyha
Fotó: Kanadai konyha (kalun, flickr.com)


Az alkoholfogyasztás Alberta, Manitoba és Québec tartomány kivételével, ahol 18 mindenütt 19 év. A kormányzati szeszesital-árusító vendéglátóhelyek monopóliumot gyakorolnak az alkoholos italok terjesztésében, kivéve Québecben, ahol a sör és a bor csemegeboltokban is kapható.
A kanadai sör szomjoltására alkalmas, különösebb íz világot nem hordoz magában. A legnagyobb gyártók, a Molson és a Labatts nagyon hasonló aromájú söröket gyárt. Valamivel aromásabb a népszerű Moosehead, amelyet Új-Brunswickben gyártanak. A külföldi sörök is népszerűek, bár a legkedveltebbet, a Heinekent, kanadai licensz alapján készítik. Kedveltek az amerikai sörök (az amerikai Budweiser és a Coors). Ha jót akarunk magunknak, a borok közül a megfizethető árakon árusított külföldi borokat preferáljuk. Azonban égetett szeszes italokban Kanada világklasszis. Nagy a választék gin, vodka és rumfélékből. A legnépszerűbb likőrféle a skót, ír vagy hazai gyártású, rozsalapú whiskey.


 Budweiser 
Fotó: Budweiser (Thomas Hawk, flickr.com)



Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador),
Területek: Északnyugati Területek (Northwest Territories), Nunavut, Yukon terület (Yukon Territory),
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife,
Nemzeti parkok: Nahanni Nemzeti Park, Wood Buffalo Nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park,

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada