Nemzeti parkok Fórum
Általános információk Tartományok és területek Városok Apróhirdetések

Fórum » Kanadai munka

» Új hozzászólás írása

Mindenkinek, 2013-11-22 20:11:32
pufi06, 2013-11-22 14:56:36

A jó hír az, hogy elég a szakmai gyakorlat igazolása, vagy ha teljes, vagy részmunkaidőben eltöltesz 1 évet.
A rossz viszont, hogy a te képesítésed nem szerepel a 24 szakképesítés között. 
Ezen az oldalon találod, hogy mik ezek a munkakörök, és mennyit töltöttek be belőle.
 http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/complete-applications.asp#fnb2
Azért ezek a számítógép nyomkodó zsenik hamar betelítették a 300-s határt :-D
Viszont földmérők, meg alig 9 jelenkezet/kapta meg.
DE.
Ez nem jelenti azt, hogy nem adhatod be FSW programra a kérvényt. Megint csak visszakanyarodunk az érvényes munkaszerződésre. Ha van egy job offered a NOC 0-A-B képzettségi szinten, akkor beadhatod. Csak az erre az évre kiadott (legalábbis évente frissítik) 24 szakmában lehet beadni, job offer nélkül. Tehát ha megkapod, akkor már úgy mész ki, mint Permanant resident.

Szerintem te egy kicsit erőlteted ezt a hirtelen PR státuszt :-) Nem kell, mivel elég ha találsz munkát, és kimész temporary workerként. és 12 hónap múlva beadod a CEC-re.
Bár jól hangzik, hogy egyből PR, és utána ráérek munkát találni, csak ne feledd, hogy Kanadában azért drága az élet. Ha egyedül vagy, akkor számolnod kell minimum 1300-1700$ havonta. És ha nem találsz munkát mondjuk 3 hónapig, akkor simán ugrik 1-1.5 milla. Ha van pénzed hajrá, de azért fontold majd ezt meg.
Egy biztos. Te tuti, hogy meg fogod kapni a PR-t utólag is. Akkor meg minek várni rá 12-18 hónapot, ha érvényes munkaszerződéssel simán ki lehet menni 3-4 hónap alatt. 
pufi06, 2013-11-22 14:56:36
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat!
Mindenkinek: írtam, hogy dolgozom mire végzek a sulival több mint 3 éves munkatapasztalatom lesz ennél a cégné, de az 1 év munkatapasztalat már ezenkívül is meg van. Tehát akkor ha jól értem nyugodtan beadhatom állásajánlat nélkül és kereshetek állást miután kimentem. Ha valóban így van az nagyszerű hír köszönöm szépen. Az 1 évet arra értettem, hogy a kérvény elbírálási idejét kb 18 hónapot írt a honlap ha jól emlékszem. Azt tudom, hogy Pesten nem foglalkoznak ezzel sajnos.
Egyébként közgazdász diplomám lesz kereskedelem és marketing alapképzéssel, szerintetek hasznos lesz Kanadában? : / Vagy ezzel be sem adhatom a federal skilled worker kategóriában?

Köszi
Mindenkinek, 2013-11-22 14:34:51
Wrange6, 2013-11-21 22:00:50

Tökéletes a meglátásod. Én így látatlanban azt mondom neked, hogy minimum 1 éves munkatapasztalatod volt már a beadás időpontjában, az adott szakmában. A minap bemásoltál egy nagyon jó listát, amiben szerepelnek NOC 0-A-B szakmák. Na pont azokban a szakmákban lehet beadni a federal skilled worker kérelmet.
DE. A kérdező paraméterei szerint válaszoltam.
Pufi06 azt írta, hogy neki még nincs meg a diplomája, és az utolsó évben próbál meg keresni állásokat. Tehát esetében nem tudunk beszélni munkatapasztalatról. Ebben az esetben az FSW lehetőséget ad arra, hogy vagy felmutatsz munkatapasztalatot, ami minimum 1 év, vagy hozol egy érvényes job offert amivel megkínált egy kanadai cég. Jelzem ez utóbbi igen nehéz lesz :-(
Tehát részben igaz a kétkedésed, miszerint nem kell munkaszerződés. Ha van munkatapasztalat, akkor nem. Viszont ha nincs akkor kell az állásajánlat. A kritériumok között, mind a két lehetőségre adnak pontot. 
Munkakörnyezetemben egy volt kollégámnak a lánya részt vett egy egyetemi kutatásban, és nemzetközi publikációban.(járműipar) Felfigyeltek egy külföldi országból a teljesítményére, és mielőtt államvizsgát tett volna, megkeresték, hogy vállaljon munkát külföldön egy nemzetközi cégnél. Tehát kimagasló diákmunkával, képességgel esély van arra, hogy külföldi nagy cégek megkeressenek, és állásajánlattal lássanak el.

Itt most a NOC 0-A-B szintű végzettségűekről beszéltem.  

Wrange6, 2013-11-21 22:00:50
Szia Mindenkinek,

Mi a Federal Skilled Worker kategoriaban jottunk ki, a pontszamunk alapjan meg is kaptuk a PR statuszt es ehhez nem kellett ervenyes munkaszerzodes. Tudtommal nem valtoztattak ezen a szabalyon, de persze lehet hogy tevedek...
"Csak" a millio feltetelnek kellett megfelelnunk, beleertve a penzugyi felteteleket. Amikor megerkeztunk, akkor kezdtunk munkat keresni es PR kartyaval a zsebunkben nem is volt nehez talalni.
En ugy tudom csak a temporary visa jelentkezesehez kell ervenyes munkaszerzodes.
Mindenkinek, 2013-11-21 21:19:59
pufi06, 2013-11-21 14:58:02

Két teljesen külön kategória.
A "Temporary worker" a work permitten alapuló munkavállalás Kanada területén, ami  max 4 évre megadható, és csak arra a munkahelyre szól. Nem lehet szabadon változtatni. Gyakorlatilag ez az alap munkavállalási engedély + turista visa.
Ebben a kategóriában jelentkezhetnek, az alacsonyabb végzettséggel rendelkező munkások. Ez csak munkavízum, nem jogosít letelepedésre. Viszont ebből a kategóriából is lehet továbblépni a letelepedés felé, a PNP-n keresztül, a PR státuszig. 

A "Federal skilled workers" program a "Permanent resident" státuszon alapuló, gyakorlatilag teljes jogokkal járó státusz. Kivétel a jogosultságok közül, a kanadai útlevél, és a szavazati jog. Ebben az esetben is kell érvényes munkaszerződés, és ebben az esetben már alapból meg kell felelni a 6 alap kritériumnak. Ez a program CSAK a magasan képzett bevándorlási szándékkal jelentkezőknek van fenntartva. A NOC listán, a O, A, B, kategóriában felsorolt foglalkozások vehetnek részt. 
Nem értem az 1 év procedúrát. Ha elég ügyes vagy, és találsz kint egy olyan céget, aki alkalmaz a megszerzett képesítésed alapján, akkor pár hónap alatt kint vagy Kanadában. Természetesen függ a bürokrácia útvesztőjétől is. A papírjaid hivatalos fordítónál lefordíttatni. Szükséges iratok beszerzése. A bécsi nagykövetség foglalkozik az ügyekkel, a Magyar nagykövetség nem.
DE.
Mivel nem ismert az anyagi helyzeted :-) érdekes lesz a dolog. Azt azért tudd, hogy az elinduláshoz szükséges minimális pénz kb.: 5000-7000$, tehát 1-1.5 millió ft. Drága az élet Kanadában :-) És ha esetleg akarod tudni, hogy mennyi az átlag keresetek Kanadában, egyes szektorokra lebontva, akkor nézd meg ezt az oldalt ;-)
Heti fizetés.
http://www.statcan.gc.ca/tables-tableaux/sum-som/l01/cst01/labor93a-eng.htm
http://www.statcan.gc.ca/tables-tableaux/sum-som/l01/ind01/l3_2621_238-eng.htm?hili_labor93

pufi06, 2013-11-21 14:58:02
Szia Mindenkinek,
Köszi a válaszod, sokat nézegetem a linkelt oldalt, bár tök jó h mindenki mást ír :D, mindegy nem baj úgyis elsősorban a honlap alapján próbálkozom.
De még annyit azért szeretnék megkérdezni, hogy Temporary Worker csak állásajánlattal lehet, viszont a Permanent Resident-et beadhatod anélkül is? Bár  állásajánlat nélkül kisebb az esély, meg a permanentet nehezebb megkapni, gondolom. Õszintén szólva én a diplomám kézhezvétele után be szeretném adni a jelentkezésemet a PR-re, mert kiutazni nem tudok, és nem tudom, hogy sikerül e állást találni itthonról,  szóval én úgy látom, hogy csak arra van lehetőségem. Egyébként ha a cégnek van LMO-ja akkor is 1 év procedúra ugye? Mert majd a fősuli utolsó évében kezdem a munkakeresést nehogy gond legyen belőle, főleg hogy mellette dolgozom is.
Köszi
gotocanada, 2013-11-21 14:40:26
Köszönöm a  válaszokat! :)
Mindenkinek, 2013-11-20 21:19:40
gotocanada, 2013-11-20 13:45:06
1.: Testvért is lehet szponzorálni. Egy pici bökkenő van a dologban. 18 év alattinak kéne lenned!! Gondolom már elmúltál 18.
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/sponsor/relatives-apply-who.asp

2.: A "post secondary" minimum 1, vagy 2 éves szakképzés. Magyarul OKJ. A kanadai "post secondary" annyiban tér el a Magyarhoz képest, hogy ott megkövetelt szint a befejezett 12 év, és utána a P.S. 1, 2, vagy akár 3 éves szakképzés. Nem keverendő össze, a Magyar képzéssel, illetve csak részben. A Magyar képzésben különböző kategóriákban lehet OKJ-t szerezni. Van olyan OKJ, amihez elég a 8. általános befejezése. Na ezt nem fogadja el a bevándorlási hivatal, mivel hiába van képesítésed, csak 8 év van előtte. Ha van érettségid, és elvégeztél egy 2 éves OKJ-s képzést, akkor arra kapsz 19 pontot. Az már jobb, mint egy sima 5 pont a snassz érettségire.
A Magyar OKJ-s képzést el kell fogadtatni, a kanadai törvények alapján. Ez a (ECA) minősítő.
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/factor-education.asp
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/assessment.asp

3.: Kezd a keresgélést, ezen az oldalon. Küld el nekik az önéletrajzodat, és lehet, hogy beakad valami.
http://www.recruitmentagencies.ca/
gotocanada, 2013-11-20 13:45:06
Sziasztok!
Több kérdésem lenne: 
1.Testvérem kanadai állampolgár, de ha jól látom a szponzori letelepedés testvérekre nem érvényes, ugye? 
2.A bevándorlási pontrendszerben mi számít: "post-secundary degree or diploma-nak"
Vagyis ha tudtok kérlek írjatok rá példákat.
3.Tudtok javasolni olyan céget, aki az önéletrajzom alapján küld nekem állásajánlatokat?
Előre is köszi a válaszokat! 
Mindenkinek, 2013-11-19 21:47:14
fatyol, 2013-11-18 00:23:41

21-49.......2012 old point score.
18-35.......2013 new point score  

4+............21 2012 old
6+............15 2013 new

Education only is the same. 
Mindenkinek, 2013-11-19 19:41:29
pufi06, 2013-11-18 15:36:54

Mindenképpen van esély a kijutásra, és a munkára. DE
Külön kell választani, a munkavállalást, és a letelepedést.
A "csak" munkavállalás lehetséges a TEMPORARY WORKERS kategóriában. 
Ez azt jelenti, hogy szükséged van egy érvényes munkaszerződésre, egy LMO-ra, és a work permit-re. Ha kiutazol turistaként, és találsz olyan munkáltatót aki alkalmaz, és természetesen megigényli számodra az LMO-t, akkor meg fogod kapni a work permittet, ami konkrétan a munkavállalási engedély. Akkor is meg kell igényelned a turista visa-t, amit a határon megkapod a work permittel egyben bepecsételve az útleveledbe. Egy ilyen WP-vel maximum 4 évig lehet dolgozni, és utána el kell hagynod az országot. Viszont ebben a max. 4 évben meg tudod szerezni a PNP-t majd a PR-t. Viszont itt már meg kell felelned annak bizonyos 6 alap kritériumnak, amiben minimum 67 pontot össze kell gyűjtened.
Viszont a munka megszerzése azért nehéz ügy. Erre vannak kitalálva a munkaügynökségek, akikhez beadod az önéletrajzodat, és a legmegfelelőbb munkát próbálják megtalálni neked. Illetve a munkáltatók sem nagyon akarnak LMO-t igényelni, mert az pénzbe kerül, és inkább megpróbálják Kanadán belül megoldani a munkavállaló kérdést. 
Tehát esély van, és ha igazán ki akarsz menni Kanadába dolgozni, és élni, akkor sokat kell érte tenni neked is.
Ezen az oldalon megtalálsz minden információt. Tényleg fontos, hogy ezt az oldalt sokat olvasgasd.
http://www.cic.gc.ca/english/index-int.asp

pufi06, 2013-11-18 15:36:54
Sziasztok,
Akinek nincs a listán a végzettsége annak is van esélye?
Köszi Pufi
fatyol, 2013-11-18 00:23:41
Mindenkinek:

Az nagyon jo lenne, ha kotelezne az oldal az ide irokat, hogy regisztraljanak.

Az iden megvaltozott a torveny. tavaly meg a canadian ezperience lehetoseget adott a letelepedesre (nyelvvizsga kotelezettseggel persze) nehany meghatarozott semi skilled-nek, foleg a hospitalityban dolgozoknak.
 Van meg az Alberta experience, ami szinten esely, de csak korlatozott szamu jelentkezonek
Most neztem, az egyik kategoriaban a letelepedesnel a max 10 pontot adja az evre 49 eves korig.
A nannyknek van meg egy kulon kategoria, ez lehetoseg lenne az egyebkent igen keves esellyel rendelkezo noknek, probaljuk kitalalni, hogy az amugy construction-oilfieldben eros Albertaba hogyan johetnenek ki nok legalisan dolgozni. olyanokra gondolok, akik nem egyetemi, vagy felsofoku vegzettseguek. 

igazabol dolgozik nekem ket ember, akik konkretan ezen ugyben bujjak a netet, es hivatalos oldalakat minden nap, en csupan probalom atadni, amit talalunk, az immigration nem az en feladatom, eleg nekem az operation egy indulo cegnel, es probalom a tolem telheto legtobbet megtenni, hogy flottul menjenek a dolgok, ami most 7/24 munkat jelent.

Nincsenek most munkaink, vannak megkezdett targyalasaink, hiszen meg kellett varnom, amig megkapjuk a license-t, es ameddig kesz a weboldal, amirol szinten tudom, hogy rengeteg a tennivalo, de idovel szepen minden kesz lesz, most a legfontosabb, hogy elinduljunk, azaz legyenek cegek.

Amire figyelj, ha a letelepedest nezed: nem minden kategoriaban azonos a kovetelmeny.

Mindenkinek, 2013-11-17 20:43:31
gaben73, 2013-11-17 06:41:23
Kedves Gaben. Egy kicsit homályos amit írtál ;-)
Barát, + Ontario tartomány, + A-Z (tehát teherautó vizsga) + Turista.
A hatályos jogszabályok szerint aki kevesebb mint 3 hónapig tartózkodik Ontario tartományban, annak a saját országában kiállított jogosítvány is jó. aki 3 hónapnál többet tartózkodik (mármint visitor) annak kérvényeznie kell a saját országában a nemzetközi vezetői engedélyt. (azt a szép nagy, több oldalast)
Tudtommal visitor (tehát turista vízummal) nem szerezhet jogosítványt Kanadában.
Csak resident, tehát lakos.

De javíts ki ha kérhetném, és áruld el, hogy hogyan szerezte meg turista vízummal a kamionsofőri jogsit.
Lujginak, 2013-11-17 19:23:01
Mindenkinek
Teljesen igazad van. :) 
Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador),
Területek: Északnyugati Területek (Northwest Territories), Nunavut, Yukon terület (Yukon Territory),
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife,
Nemzeti parkok: Nahanni Nemzeti Park, Wood Buffalo Nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park,

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada