|
|
|
|
Fórum » Letelepedés Kanadában» Új hozzászólás írása
Wrange6, 2013-09-22 04:37:31
Szia Tamas, vagy Peter?? Amikor mi kijottunk, mi is megtartottuk a hazunkat, vagyis megmaradt az allando magyarorszagi lakcimunk. Ennelfogva semmit sem kellett kulonosebben inteznunk, hiszen TB-t peldaul ugyanugy kellett fizetnunk innen is havonta. Egyetlen dolgot inteztunk el, ez pedig a csaladi potlek lemondasa volt, de azt is csak 3 honap utan (az akkori torveny szerint csak 3 honapon tuli kulfoldi tartozkodas eseten kellett lemondani a csaladi potlekot), mert nem akartunk bajba kerulni amiatt hogy duplan kapjuk, otthon es itt is, meg egyebkent sem lettunk volna jogosultak ra. Ezen kivul viszont mast nem kellett intezni, a magyarorszagi bankszamlank is megmaradt, nekunk lakashitelunk is volt, amit szinten fizetnunk kellett tovabbra is. Azota eladtuk a hazunkat, ezzel megszunt a magyarorszagi lakcimunk es ekkor mar tobb dolgot is el kellett inteznunk, ugymint leadni a szemelyi igazolvanyunkat (bejelentettuk a vegleges kivandorlasunkat), ezaltal a TB-t sem kellett tovabb fizetnunk. Ezen kivul miutan lerendeztuk a hiteleinket, megszuntettuk a bankszamlankat. Meg meg persze volt egy csomo egyeb papirmunka, de az inkabb a haz eladassal volt kapcsolatban. Ami a NAV ugyeket illeti, innen be kellett adnunk adobevallast addig amig megvolt a magyarorszagi lakcimunk (meg a nullas bevallast is be kellett adnunk).
Tamás, 2013-09-21 13:53:06
A közeljövőben készülünk letelepedni Kanadában, feleségemmelés 5 éves gyermekemmel. A lakásomat nem adom el,sosem lehet tudni... Kérdésem a következő: Itthon mikazok a hivatalos teendők amiket fontos illetve tanácsoselvégezni? Gondolok pl. ilyenekre, hogy TB, Apeh,Önkormányzat stb. Köszönöm
Rico, 2013-09-18 20:59:25
Köszi az infókat, minden jót kívánok nektek| üdv|
Wrange6, 2013-09-17 21:05:11
Sajnos ezt nem igazan tudom, mert ahogy emlitettem, mi egy fix berleti dijat fizetunk es abban minden benne van, szoval mi meg nem lattunk egyetlen rezsiszamlat sem...De ahogy hallottam, a gaz es a viz viszonlyag olcso, de az aram mar nem annyira. Mi Calgary-ban elunk egyebkent, mondhatni, nagyvarosban. :-)
Rico, 2013-09-17 20:41:03
Köszönöm a gyors válaszod, gondoltam is, hogy ott sincs másképp, mint máshol, de a családból állították ezt, muszály volt utána járnom. Te nagyvárosban élsz? Mennyibe kerül a gáz és a villany egysége {nem tudom m3 és Kw esetleg} Köszi
Wrange6, 2013-09-16 19:19:45
Az elobb altalam leirtak foleg condo/apartman berlesere vonatkoznak. Ha hazat berelsz, ott altalaban az alberlonek kell gondoskodnia minden rezsiszamla kifizeteserol a berleti dijon felul.
Wrange6, 2013-09-16 19:17:53
Rico, hogy erted hogy nem kell fizetni? Mindenert kell fizetni itt is, csak epp lenyegesen olcsobb itt a gaz, mint mas orszagban. Sok alberletben a futes ara be van epitve a berleti dijba, ahogy a viz es a villany is (mi is ilyen alberletben elunk, nem kell aggodnunk a szamlak kifizetese miatt, ezt a tulajdonos intezi). Mas alberleteknel csak a viz es a gaz van beepitve a berleti dijba es az aramert kulon kell fizetni. De a valasz a kerdesedre: termeszetesen nem kapjuk ingyen a gazt itt sem, barmennyire is tele van energiaforrassal Kanada.
Rico, 2013-09-15 21:15:46
Sziasztok| Szeretném megtudni, hogy Kanadában tényleg nem kell fizetni a fűtésért, mert ezt hallottam, és ez fontod lenne. Köszönöm|
Wrange6, 2013-09-02 01:22:43
David, olvass vissza, minden fontos informaciot leirtak-leirtunk mar itt, illetve a tobbi forumban. Ha legalis papirjaid vannak, akkor a kikoltozes nagyon egyszeru. Ha illegalis kikoltozesben gondolkodsz, akkor en inkabb nem is mondanek semmit - jot ugysem tudnek irni.
Dávid, 2013-08-31 20:29:24
Helló! Nekem az lenne a kérdésem, hogy előre láthatlag pár éven belül szeretnék kiköltözni, ehhez kapcsolódóan a kérdésem pedig, hogy ezt mi úton-módon lehet elintézni? Ha esetleg valakinek jó vagy rossz tapasztalatai vannak az országgal vagy a procedúrával kapcsolatban is szívesen elfogadom. Előre is köszönöm!
Fatyol, 2013-08-18 02:09:58
Kori: szerinted hogyan tud valaki bármilyen iskolába menni túrista vízummal?? Megmondom: sehogy. Ahhos student visa kell.
Kori, 2013-08-13 09:19:38
Latom itt mindenki cask a rosszat irja. Rengetegen dolgoznak feketen ami ellen Kanada probal kuzdeni mint Amerika tobb kevesebb sikerrel. Az igaz hogy egeszsegugyi ellatast nem kapsz, szoval fizetned kell az orvosi vizsgalatert de az nem veszes cask akkor ha valami komolyabb baj van. Vizumot meghosszabithatod meg itt Canadaban de mondjuk akkor iratkoz be egy suliba. Az max 6 honap ugy tudom. Mi mar itt elunk 12 eve ugy hogy mindenutt lehet elni es dolgozni cask nem mindegy hogy mit es hogyan eled azt az eletet itt. De az biztos ha lehet kerj munkavallaloit. Itt a sok paki meg az ehez hasonlo segelyen van + dolgozik. Itt ezt mindenki tudja. Nem keresnek tul sokat de ez igy van. Csak meg kell talalnod aki fekete alkalmaz. Az egy kicsit nehezebb. Es attol fugg mihez ertesz. Mert ha valaki semmihez igazan akkor meg munkavallalasi engedely is hiaba van cask gyarakban van hely a minimal berben ami $9 - 10. / ora . Szoval az nem sok ha el is akar belolle felre tenni. Ellehet vele elni de akkor jobb ha otthon vagy a biztonsagosabb helyen. Csak jo tanacsok ezek. De ha valaki ugy erzi hogy neki vannak ismerosei es tudnak neki munkat szerezni akkor az nem olyan borzaszto.
Wrange6, 2013-07-31 19:41:43
Adam, ha lebuksz, akkor azonnal kitoloncolnak es soha tobbet nem teheted be a labadat az orszagba. Nem fogsz tudni munkat vallalni mert nem lesz olyan ceg amelyik feketen, legalis papirok nelkul alkalmazna. Nem fogsz tudni vallalkozast inditani meg ha penzed van, akkor sem, mert nem lesznek hozza papirjaid. Nem leszel jogosult SEMMILYEN egeszegugyi ellatasra ingyen (az alapveto ellatasok itt ingyenesek ha legalisan vagy itt), munkahely hijan semmilyen biztositasod nem lesz, ugyhogy csak arra vigyazz hogy ne legyen semmilyen egeszegugyi problemad, de meg egy megfazas sem, nemhogy esetleg fogorvosi vagy egyeb problema, mert akkor a gatyad is ramegy majd a gyogyulasodra. Ha pedig meggondolod magad es visszamennel a lejart 6 honap utan, a hataron akkor is elovesznek es megkerdezik hogy ugyan mit csinaltal az orszagban a lejart 6 honap utan? Nem tudom mennyi penzed van, de ha ezen gondolkodsz, feltetelezem hogy NAGYON sok, mert itt az elet nem olcso! Egy atlagos havi megelhetes egy szemelyre csak a rentet, etkezest szamitva (es akkor meg ruhazkodasrol, orvosi ellatasrol, iskolarol, kocsirol stb. nem beszeltem) also hangon minimum 1000 dollar havonta. Na persze, berelhetsz egy szobat is olcsobban kozos furdoszoba hasznalattal, de ugy otthon is lehet elni.... Apropo lakasberles....itt a tulajdonosok szinte MINDEN esetben kernek referenciakat es munkahelyi igazolast a jovedelmedrol. Akar fel is hivhatjak a munkahelyet hogy leellenorizzek tenyleg ott dolgozol-e es miota, szoval nem erdemes kamuzni. Igy aztan csak ugy turistakent eleg nehez hosszu tavra barmit kiberelni...Lakhatsz persze szallodaban vagy egyeb szallason, de az meg dragabb. Szoval mindent osszevetve en, aki itt elek jo ideje, egyaltalan nem javaslom a "csak ugy kimegyek es eleldegelek ott" hozzaallast. De azert kerdezz meg mast is, hatha ok pozitivabban latjak az eseted. :-)
Ádám, 2013-07-31 15:33:22
Tisztelt Fórumozók !Ha én turista státuszban kimegyek Kanadába, majd 6hónap letelte után, ún illegálisan tartózkodom az országban, és torvénytisztelően, turistaként (azaz munka és iskola nélkül) élem az életem, származhat e bármiféle hátrányom, ami a mindennapi életemet ellehetetlenitené ? Illetve ha hónapokkal/évekkel később meggondolom magam, változtathatok e a státuszomon egy bizonyos idő után (3-5év) ? Tudom, torvények szerint nem lehet, de elsősorban tapasztalatok érdekelnének, mert az elmélet és a gyakorlat nagyon sokszor nem egyezik.Magamról : 21éves fehérbőrű magas férfi vagyok, érettségivel, 1év munkatapasztalatom van angliában. Van elegendő pénzem hogy ellássam magam kint, nem élőskodni akarok.
Fatyol, 2013-06-16 19:24:35
Lacko: jelenleg nincs befektetői letelepedés, befagyasztották. Eddig az kellett, hogy fel tudsz mutatni $1,600,000.00-t valahol, és befektetsz $800,000.00-t.
Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador), |
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife, |
Impresszum |
Jogi nyilatkozat |
Kapcsolat
| Kanada
|
|
|