|
||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
Fórum » Kanadai magyarok » Új hozzászólás írása Ketteske, 2012-05-09 21:55:42
Szép napot mindenkinek!
Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz/Hozzátok. 22 éves vagyok, egyetemista. Az egyetem mellett web programozóként kezdtem el dolgozni és a jövőben is ezzel szeretnék foglalkozni. A kérdés elsősorban arra irányul hogy milyen lehetőségekkel vághatnék neki a későbbiekben amennyiben Kanadában szeretném tervezni a jövőmet. Magyarországban nem látok lehetőségeket így muszáj vagyok lépni valamelyik irányba! Gyakorlatilag minden információ érdekel. Ambíciózus vagyok, akár saját cég alapításba is belekezdek amennyiben lehetőség van rá... Válaszukat előre is Köszönöm! Pilu, 2012-04-28 22:50:27
Tisztelettel köszöntök mindenkit!
Egy kérdéssel szeretnék önökhöz fordulni.Előre szeretném leszögezni,hogy én fél roma vagyok,de nem nagyon látszik rajtam. A történetem röviden: 2006-ban a feleségemmel,s a barátainkkal tartottunk hazafelé a Nyugati aluljáróban,amikor éppen a származásomról beszélgettünk,egy fiatalember nekem támadt azt üvöltözve ,hogy :TE BÜDÖS CIGÁNY,MOST MEGDÖGLESZ!!! Dulakodásba kezdtünk,aminek az lett a vége,hogy a földre kerültem,s ezek után az illető a westenr csizmájával darabokra törte a lábam. A sipcsontom 2 helyen ,a szárkapocs csontom pedig egy helyen tört el! Egy nagyon fájdalmas időszak várt rám.... Onnan elvitt a mentő a baleseti kórházba,a rendőrség pedig hivatalból feljelentést tett az illető ellen! Amikor a rendőrség kihallgatott,akkor elmondtam a támadás okát,de a nyomozó nem irta bele a jegyzőkönyvbe arra hivatkozva,hogy a cigányozás nem vet jó fényt az országra...(nem mintha,ez a történet kikerült volna valahova...) Ezek után a tárgyaláson az itélethirdetés előtt,a birónő közölte velem,hogy induljak szépen haza... Azóta sem tudom,hogy mi lett az itélet,mert még egy levelet sem küldtek.6 hónap fájdalom,gipszben élés után jött el az igazi kálvária! Folyamatosan kaptam a fenyegető telefonokat,s férfi létemre szégyen,nem szégyen,de megijedtem.Ott álltam a feleségemmel,a 7 éves kisfiammal s féltünk.Úgy határoztunk,hogy elköltözünk vidékre,de ott is megtaláltak.Folyamatosak voltak a betörések,rongálások,fenyegetőzések.Ráadásul miután megtudták a faluba,hogy milyen származású vagyok,ők is mindent megtettek,hogy minél hamarabb elhagyjuk a települést.... A rendőrség semmit sem tett,arra hivatkozva,hogy amig vér nem folyik,addig ők ki nem jönnek,s ne foglalkozzak a fenyegetésekkel,majd megunják!De nem unták meg.... Időközben született egy pici babánk,ezért úgy döntöttünk,hogy felszámolunkotthon mindent,s kiköltözünk Németországba! Igy is tettünk.Ide már kisért minket édesanyám is. Arról most nem irok,hogy milyen nehéz volt,hiszen minden kezdet nehéz,pláne a mi esetünkben,hiszen nincs szakmánk,s a nyelv se ment valami fényesen.. De elértük,hogy legyen állásom,a feleségemnek félállása van csak,a kisfiam jár iskolába. Itt is meg lehet találni a rasszizmus minden formáját,sőt fokozottan,mert itt nem csak a roma,a zsidó,a fekete mocsok szemétláda,hanem mindenki,aki nem Német.Ezt elfogadtam,mert muszáj,itt csak megkülönböztetnek,de fizikai veszélyben nem voltunk. Viszont nemrég ismét elkezdődtek a fenyegető telefonok,ami döbbenet,hogy hogy talált(ak) ránk az illető(k)!!!!!Ismét elkezdődött a félelem,s mivel nyitott határok vannak, tulajdonképpen bármikor eljöhetnek!Ezért gondolkodunk ismét a költözésen,s mivel az EU-t nem tartom biztonságosnak,másik kontinensben gondolkodunk! Az USA szóba sem jöhet,mert nincsenek meg a feltételek,ezért maradt Kanada! Az lenne a kérdésem,hogy van esélyünk menekült státuszért folyamodni,vagy valamilyen más megoldást kell keresnünk?Nem nagyon tudom,hogy mitévő legyek,mert már nagyon sok felől érdeklődtem,de mindenhol más választ kaptam,s elbizonytalanodtam! Ha semmi esélyünk,s úgy indulunk el,akkor a vissza toloncolás után nem tudom mi vár ránk, viszont igy sem.... Nagyjából ennyi lenne,s mindenkinek előre köszönöm a válaszát Tisztelettel Pilu zezeus, 2012-04-28 12:15:53
Tisztelettel köszöntök mindenkit Magyarországról Dunaújvárosból. Kérdésem lenne önökhöz. Olvastam a bejegyzéseket látom itt is megy az antiszeminizmus. Kollégáim közt van cigány aki vállalja és aki nem vállalja származását tapasztalatom velük vegyes és olyannak fogadom el öket amilyenek. Kanada sokszínű nemzetségű emberek élettere. 40 es éveim közepén járok és tanulom az elfogadást a más kultúrájú emberek értékrendjét és nem az elutasítás az első velük szemben. Volt hogy kikellet rúgatnom magyart és cigányt is de nem a származása volt az ok a munkához való hozzáállása és összeférhetetlenség. Gondolom az önöknél is így van. Tény hogy Magyarország megítélésén a kinti nemzetiségűek áldásos tevékenységei sokat rontanak.Sajnálom hogy ez így van.Sokat olvastam, szociológiai témájú tanulmányokat a cigányság megértéséről de vannak békák amit nem tudok lenyelni miért kezeli a magyar kormány külön a cigánykérdést és a segélyrendszer ami (felháborító) nem ösztönzi a munkavállalásra. Hogy oldanák meg önök ezt?A kitelepülőket segéllyel támogatják a Svédországi invázió jó példa volt oda mennek ahol munka nélkül is van lové és sokan vannak sok lové de kitől is?Érdekes példa. Egy órája azaz egy órája hozták oda a nevezett kollégát a juttatásokról faggatott a második órában önkiszolgálta magát a hüttőből délben lepihent és egy órával a munkaidő előtt távozott.Megneveltem és most délutánra megyek dolgozni vele és a mai napig 20 éve a kollégám. Gépésztechnikus alakítástechnológiai végzettségem van. Hengerész, dieselmozdony-szerelői vezetői,termelésírányítói végzettséggel rendelkezem. Orosz alapfokú nyelvismeretem van eddig.....-Barátnőm kanadai állampolgár ha mennénk mert nem rózsás a helyzet és a szomszéd gyepje ügye zöldebb egy hurkatöltővel némi nyelvismerettel és azzal a toleranciával amit megtanultam belevágnék.45 évesen. Tisztelettel Zezeus Mr. Don, 2012-04-19 09:34:01
Kedves Kele!
Karbantartó gépésztechnikus vagyok, tudom hogy a papírjaimat nem tudom elfogadtatni, még.... de valahol olvastam hogy 2012 dec 31-től lehetséges lesz. Nem azt mondom hogy biztos, de lehetőség lesz rá. A skill worker programban nincs benne ez a szakma, de csak annyit szeretnék tudni hogy keresettek e az átlagnál jobban a millwright ok. Mindenesetre köszönöm az információt a végzettséggel kapcsolatban, sokat segített. Kele, 2012-04-18 20:52:05
Mr. Don, 2012-04-14 20:10:20
Eloszor legfontosabb lenne a gepesztechnikus kanadai megfelelojet megtalalni. Igazabol mit takar a szakmai megnevezes: gepesztechnikus ? Itt van olyan, hogy: millwright: foleg karbantartassal foglalkoznak Tool and Die maker: foleg autoiparban Machinist: gepi forgacsolo Mr. Don, 2012-04-14 20:10:20
Tisztelt Doktor úr!
Köszönöm a választ, de a nevezett oldalon nem láttam, és nem az érdekelt hogy a kanadai gazdaság összeomlásához vezet e a gépésztechnikusi hiány, hanem azt hogy mennyire keresettek a gépésztechnikusok. Mivel elég sokféle fordításban létezik a gépésztechnikus szó (pl.: technician, machinist, néha engineer) így nem teljesen tudom hová tenni a végzettségemet, még a NOC listán sem, ezért érdeklődtem. Dr. PdK, 2012-04-14 18:43:12
Udv!
Uram, remenyem szerint tudok valaszolni. Az On altal megszokott "magyaros" informacio-forrasok helyett (haverok, kocsma, internetes forumok), Kanadaval kapcsolatban NEM MUKODNEK!!! Minden hivatalos (megbizhato) informacio ITT talalhato az ideiglenes munkavallalassal kapcsolatban: http://www.cic.gc.ca/english/work/index.asp Innen szamszerint es pontosan ketto(2) eger-kattintas a "hianyszakmak" listaja, amikre lehet jelentkezni. Mr. Dr. Don, ha ez nem elegiti ki az On magas igenyet, akkor mar csak ketto(2) valasztasa maradt: 1) - Az interneten keres maganak OLYAN ceget, amelyik hajlando az On szamara megkerni a "work offer"-t mert erre adjak ki a munka vizumot (valojaban mas a neve), majd megszervezi a (pofa-vizitet) szemelyes bemutatkozasat, vagy mas neven interview. Azutan vissza utazik Magyarorszagra es OTTHON varja a postan erkezo "work offert" amiben benne lesz a kovetkezo lepes, hogy mit kell tennie? 2) Elfelejteni Kanada-t! Mr. Don, 2012-04-14 17:18:23
Üdv!
Tudnátiok válasszolni? Mennyire hiányszakma a gépésztechnikus Torontó környékén? Dr. PdK, 2012-04-03 20:07:22
"marcs",
http://www.youtube.com/watch?v=E4AneHL-g3I Tomi , 2012-04-03 15:01:57
"a hozzád hasonlók tették a cigányokat ilyennek" - éppen ti tettétek magatokat azzá, amik vagytok. Másra mutogatás helyett inkább mélyedjetek el magatokban és ezt a kérdést tegyétek fel egyenként: ÉN MIT TEHETTEM VOLNA MÁSKÉPP, HOGY JOBB LEGYEN?
Soha a szüleim nem segítettek a szokásosnál elvárton felül. Lediplomáztam diákhitelből. Mellette elmentem a Mcdonaldsba platnit vakarni. Mára saját gazdaságom van. Egyedül építettem fel. Bizony keserves volt, de büszke vagyok rá. Megfogtam a kapa nyelét keményen. Ma 8 főt foglalkoztatok. Fiatal vagyok, nincsenek előítéleteim. Voltak roma foglalkoztatottaim is rövid ideig, de túl vadak a munkához. Egyszerűen nem áll jól a kezükben a munkaeszköz, nem való nekik a könyv se. Mit változtassunk még ezen? Mit változtassunk mi fehérek magunkon? Kérdezem újra: nektek nem kellene megváltozni? marcs, 2012-04-03 00:54:35
helló te bunkó magyarországba már lassan nektek se lessz munka nem a cigányokkal kéne foglalkoznotok hanem a kormánnyal ott ne hazudjonak ne lopjonak eladtak mindent nincs semmi magyarországnak nehogy már a cigányok tehessenek erről. a cigányokat üldőztétek mindig hol ot nagyonsokan szeretnének dolgozni és tisztességesen élni de nemlehet mert a hozzád hasonló tőkéletlen bunkók elnyomják. te mikor megfogantál anyád méhibe tudtad hogy indiai vagy pakisztáni vagy amerikai vagy cigány vagy bunkó leszel bisztos hogy nem. senki nemtudja minekszületik. a hozzád hasonlók tették a cigányokat ilyennek.agyatok nekik munkát majd nemfognak lopni. de nemtudtok munkátadni mert nektek se lessz.
Dr. PdK, 2012-03-29 04:56:16
"romboló" (szerintem jo nev, oszinte nev),
Nem sajnaltam az idot es a turelmet tobbszor is elolvasni a levelet. Tanulsagos volt, tobb helyen kifejezetten tetszett, mert az igazat irja, es a tenyek, mint tudjuk, "makacs dolgok"! Mas mondatai, allitasai nem voltak szamomra "kedvesek", de evvel ugy vagyok en is, hogy nem is akarom, hogy mindenkinek tetszen amit irok, mondok, vagy teszek, hiszen nem tudunk mindenkinek a kedveben jarni, es ez igy van jol! ...es most "lassuk" a levelet... Az elso olvasaskor nem lehetett nem eszrevenni, hogy a magyar nyelv, nem az On anyanyelve. No, rendben van, de ha a magyar nyelvet nem "birja" anyanyelvi szinten, vajon mi lehet az On elsodleges nyelve? Tobbszor el kellett olvasnom az On levelet, mire nagy nehezen megertettem, hogy Onnek NINCS anyanyelve! Ebbol mar kovetkezik, hogy Hazaja sincs! Nos, most mar tudjuk, hogy On kicsoda...? Egy Hazátlan, anyanyelv nelkuli ember! Nem tartozik sehova, a vilagban kulonbozo helyeken csak otletszeruen fordul elo... sehol a vilagon nem latjak szivesen, sehol sincs OTTHON! - "Mékel romázni cigányozni !?" -->> Elso gondolatom evvel a mondataval kapcsolaban az, hogy Onnek kellene mar VEGRE eldonteni, hogy kicsoda-micsoda, es hova tartozik? Kerem, hogy tegye meg! A masodik gondolatom, hogy teljesen es maradektalanul egyetertek Onnel, nincs ertelme "ciganyozni", mert ez sehova sem vezet. Inkabb VALODI megoldasokon kellene kozosen gondolkodni, amihez a levelem vegen, megprobalok partner lenni... szoval, kerem, hogy olvasson tovabb... - "kikvagytok aztse tugyátok ki tol vagytok mert mikor háboru volt füvelfával voltatok sok magyar korcs" -->> Nos, hogy ki-kitol szarmazik, ez manapsag nem annyira fontos, de meginkabb fontos az, hogy mi az a "produkcio" amit a szobanforgo egyen "letesz a Nemzet asztalara"... vagy csak "elvesz" errol az "asztalrol"...? Mi errol a velemenye? - "és ez kanadába nincs hogy roma aztsem tudják miez" -->> Egy NEMZET (Kanada nemzetkent hatarozza meg Onmagat!!!) kenytelen vedekezni torvenymodositasokkal a jogtalan, hazug bunozok invazioja ellen! Ezek az emberek MIND MAGYAR utlevellel erkeztek, szinte MIND a repulogepen oltozott at nepi ruhaikba, ezek az emberek MIND azt mondtak, hogy uldozik Oket, veszelyben az eletuk Magyarorszagon... hosszu a hazugsagok listaja... A Hamilton-i (Ontario tartomany) Fougyesz mar tudja, es Kanada is kezdi megtanulni, hogy mit jelent ez a szo, hogy "cigany", es mit jelent ez az ember-aradat. NEM a dolgos tobbseghez csatlakoznak, hanem ez maga a ROMBOLAS (ezt az On neve is pontosan mutatja), hiszen ahova beteszik a labukat ott fu tobbe nem terem, ez MAGA A FERTOZES! Meg van egy kiegeszitesem ehhez a mondatához: Ha meg egyszer le meri irni Kanada nevet kis "k"-val, mar nem leszek onnel egy uriember, mint akit most olvas eppen... MEGERTETTE ??? - "ezért van itt a ország ahol van asok okos begyepesedet marha" -->> Nos, hogy jobb sorsra erdemes kis-hazank mitol van OTT, ahol, abban egy reszben egyetertek Onnel. Az azonban nem tetszik a leveleben, hogy mas mondataihoz kepest, itt elegge visszafogott, csak "korbe udvarolja" a valosagot. Nem kell felni az igazsagtol, en most potolom ezt On helyett, gondolom a siettseg vagy idozavar miatt "feledkezett" meg ezt leirni: - a ma is folyo penz-kiaramlas (az orszag kifosztasa) - nemzeti (strategiai) javak elherdalasa: ut, vasut, repuloterek, energia-agazat... mar csak a termofold es az ivoviz maradt... - "ellensulyok" a nemzet "testen" - IGEN, JOL ERTETTE, AZ ELOSKODOKROL VAN SZO!!! Tudna erre peldat mondani? - "beneteket kéne kicsit hejreteni" -->> TOKELETESEN EGYETERTEK ONNEL!!! EBRESZTO MAGYAROK, vagy az UTOLSO OLTSA LE a VILLANYT !!! - " beteni beneteket a börtönbe asok kanibál romák közé" -->> No csak, TENYLEG embert is esznek? Milyen az ize az emberhusnak? - "tik magyarok sikasztotok raboljátok aországot" -->> Mondja, amikor olvassa az ujsagot, biztosan HELYESEN TARTJA a kezeben, szerintem nem... azokat ugy hivjak... MULTIK... ja, hogy vannak "segitoik" is, hat persze, hogy... de "azok" nem "magyarok"... sikerult ebbol valamit megertenie? Kerem a valaszat! - "cigány csak megélhetésemiat rá van kényszerülve" -->> Az elozetes engedelyet kerem, hogy kivetelesen ebben a levelemben egy valoban "csunya, piszkos" szot hasznaljak! TISZTESSEGES, KETKEZI "MUNKA"!!! Irok erre egy peldamondatot: Erezte mar valaha a jol vegzett, kemeny, fizikai MUNKA OROMET? Ami buszkeve tesz, amitol eberre lettunk... ugy ertem, mar aki... Ilyen mocskos, hazug modon indokolni a bunozest, az eloskodest, es meg csak nem is szegyenkezik miatta, ...bizony mondom Néktek, ez itt a veg, mar a "nyuszi viszi a puskat", ebreszto, vagy nagy baj lesz hamarosan...!!! - "ugy hogy ezel kéne foglalkozni" -->> A levelem vegen van javaslatom, hogy mikent kellene a megoldas fele lepegetni... szoval... olvasson tovabb, kerem... - "amugy meg vanak rendes becsületes romák is" -->> Nincs kozottunk vita, ez ugy igaz, ahogyan azt On leirta. Bizonyitani is tudom amit allitok, en is ismerek dolgos romakat, mind a kettot a szazbol... es itt elerkeztunk egy kis arány-szamitashoz, kerem, hogy probalja kovetni ezt a nem magas szintu "matematikai" fejtegetesemet. Ez az aranyszam, mar mint a 2:100 -hoz tobb tekintetben igaz. A 100-bol 2 dolgozik, nagyjabol ugyan ennyi (ugyan azok) tanul, es PONT ennyien kaptak (ketten a szazbol) menekult statuszt Kanadaban. (Figyelte, nagy "K"-val irtam?) De igaz ez az aranyszam azok kozott, akiket On "magyaroknak" hiv! ..tud meg figyelni...? A 2:100 aranya itt is igaz! Nagyjabol 2-5 fo a bortonokben a "magyarok" aranya Magyarorszagon, a tobbiek, VALAMENNYIEN kozel azonos kiejtessel beszelik a "lovari" tajszolast. Roviden, a 2:100 -hoz IGAZ itt is ott is CSAK PONT FORDITVA. Az egyik "csoportnal" nagyjabol 2-3 becsuletes es a tobbi eloskodik, bunozik, a masik "csoportnal" PONT FORDITVA van, 2-3 a 100-bol aki "link" es a tobbi dolgozik vagy dolgozna. - "ha romának van vala mijeazt megnézitek " -->> Engem, szemelyesen nem erdekel, hogy onnek milye van, vagy nincs... csak "ugy" kerdezem, hogy miert vittek el a hullaszallitok a kozeli, 85 eves, agyonvert, meggyalazott, kifosztott szomszedot... es hol vannak az ertekei? NEM az en szomszedomrol beszelek...! - "ha romának van vala mijeazt megnézitek de ha nektek van azt nenézesenki és kitudja honan van nektek is amitek van" -->> Tokeletesen igaza van! Az ok pedig az, hogy az "maga" a Nemzeti szegyen, hogy kemeny munkaval lehetseges Magyarorszagon, a sajat szulohazaban kolduskent elni. "Csak" a szemelyes tisztessegnek es a becsulettel elvegzett munkanak nincs elismerese. Ezert nem maradt mas csak a buszkeseg, a kemeny "gerinc"... erti On ezeket a szavakat ? - "ugy hogy bekéne fejezni ezt a romázást" -->> Teljesen egyetertek Onnel most is, egyszer es mindenkorra veget kell vetni ennek a rossz, elfogadhatatlan helyzetnek, mas szoval ennek a tragikus allapotanak. Van erre javaslata? - "mert egyszer besokalnak a genszterek és nagy gázlesz a országba" -->> Az elso gondolatom ezzel a mondatresszel kapcsolatban, hogy On nincs tisztaban az orszag valos helyzetevel. Magyarorszag mar a teljes önfeladas utjan van. Szulohazank csak formailag, nevlegesen letezik, es ebben a helyzeteben On meg fenyegeti a tobbieket? Hamarosan nem lesz kit ijesztgetni... mirol beszel...? A masik gondolatom, hogy ma, 2012-ben On is es en is kicsiny pontok vagyunk ahhoz, hogy akar egymast ijesztgessuk, nem beszelve arrol, hogy en, szemely szerint nem vagyok ijedos... Szoval, fogja vissza magat, ameddig meg van hova "haza"-mennie... erti, amit mondok...? Nos, ahogy ezt mar elozoleg irtam, a levelem vegen jojjon a ket ajanlatom, ugy ertem, hogy vagy az egyik, vagy a masik ajanlatom lesz ervenyes, fuggoen az On valaszatol. Ezek csak affele keret-gondolatok, tartalommal megtoltenie Onnek kellene, de legalabb is egyutt...: 1) Kesz vagyok egyszeri, tevoleges(fizikai) es/vagy anyagi(keszpenz) tamogatast adni a cigany/roma (nem kivant resz torlendo) polgartarsainknak, ha olyan azonnal tervvel allnak elo, ami GARANTALJA a magyar-roma ellentetek megszunteteset OROKRE. Ez lehet egy folyamat amit mindketten elfogadunk, de ha megallapodunk, azt nem lehet modositani vagy mint folyamatot megforditani! Itt NINCS TRUKKOZES!!! Ennek a vegeredmenye KELL, hogy LEGYEN egy otthon, egy Haza, egy buszke allampolgarsag, es megfizetett munka. Nekem van erre tervem... es Onnek...? 2) Ez a valtozat abban kulonbozik az elsotol, hogy hosszu "lefolyasu", nem kell tervekkel "vacakolni", csak megallapodni a jovot illetoen, hisz ebben PONT az a jo, hogy MINDENRE lesz ido... viszont a magallapodas utan AZONNAL EL KELL KEZDENI a vegrehajtasat... A tamogatasom ebben az esetben csak a keszpenz-tamogatasra terjed ki. Nekem van erre tervem... es Onnek...? Kerem, hogy ne felejtse, amikor a javaslatan gondolkodik, a jo "dolgok" egyszeruek!!! ASD, 2012-03-29 00:01:48
aztan az a nagy gaz utany, ugyan kitol kapnad a segelyedet te szorgos, mindenkinek addakodzo orokke elnyomasban szenvedo szegeny legeny ?
romboló, 2012-03-28 18:55:13
Mékel romázni cigányozni !? Tik kikvagytok aztse tugyátok ki től vagytok mert mikor háboru volt füvelfával voltatok sok magyar korcs tisztelet a kivételnek és ez kanadába nincs hogy roma aztsem tudják miez ezért van itt a ország ahol van asok okos begyepesedet marha beneteket kéne kicsit hejreteni beteni beneteket a börtönbe asok kanibál romák közé és tik magyarok sikasztotok raboljátok aországot cigány csak megélhetésemiat rá van kényszerülve de a tévében csak az van minden nep hogy kiss pita sikaztot egymiliárdot vagy enél töbet ezért leülnék én is egy évet ugy hogy ezel kéne foglalkozni amugy meg vanak rendes becsületes romák is meg ha romának van vala mijeazt megnézitek de ha nektek van azt nenézesenki és kitudja honan van nektek is amitek van ugy hogy bekéne fejezni ezt a romázást mert egyszer besokalnak a genszterek és nagy gázlesz a országba
ASD, 2012-03-13 04:36:20
Zoltheska, 2012-03-12 09:31:20
En csak arra szeretnek valaszkapni mielott a koporso fedelet ramszegezik, hogy melyik "NAGY HULYE" magyar politikusnak volt az otlete a romak elszaporitasa. Slovakiaban nincs roma problema, sose tukmaltak oket tele segellyel se nem turtek a rohadt nagy pofajukat...
Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada
|
|
|
|||||||||||||||||||||
info Az oldalon történő látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom