Nemzeti parkok Fórum
Általános információk Tartományok és területek Városok Apróhirdetések

Fórum » Kanadai munka

» Új hozzászólás írása

dd, 2012-04-07 21:44:43

Az itt leírtak tájékoztató jellegűek: pontosabb, részletesebb információért, kérjük, forduljon a kanadai Bevándorlási Minisztériumhoz (http://www.cic.gc.ca/english/work/index.asp ), illetve a munkavállalással kapcsolatban Magyarországra akkreditált kanadai külképviselet bevándorlási irodájához.

A vízummentes beutazás önmagában nem jogosítja fel a beutazó magyar állampolgárt, hogy Kanadában munkát vállalhasson.

A legtöbb kanadai munkához munkavállalási engedéllyel kell rendelkeznie a külföldi munkavállalónak. A munkavállalási engedély követelményei, illetve elbírálási ideje függ a betölteni kívánt munkakör jellegétől. Bizonyos típusú munkákhoz nem kell munkavállalási engedélyt kiváltani (lásd. később), de egyéb feltételeknek ekkor is meg kell felelni.

A munkavállalási engedélyt – illetve a beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges vízumot - a kérelmezőnek az illetékes kanadai külképviselet vízumkiadó részlegénél kell kérelmeznie.

A kanadai munkavállaláshoz a következőkkel kell a kérelmezőnek tisztában lennie:

• a munkaadó segít annak eldöntésében, hogy a kérelmező alkalmas-e a munkakör betöltésére. Ehhez többnyire munkaerő-piaci véleményezést kell bekérnie az illetékes kanadai hivataltól (Human Resources and Social Development Canada – a továbbiakban HRSDC). Ez a véleményezés igazolja, hogy a munkaadó jogosult a munkakört külföldi munkavállalóval betölteni. A HRSDC pozitív véleményezése azonban önmagában még nem garancia a munkavállalási engedély megkapására!
  • a munkavállalási engedély beszerzésén kívül a kérelmezőnek a kanadai beutazás és tartózkodás általános feltételeinek is meg kell felelnie (a munkavállalási engedély önmagában beutazásra és tartózkodásra nem jogosít!). Attól függően, hogy a kérelmező munkavállalása időtartamára vízumköteles országból érkezik-e, illetve, hogy munkavállalása a lehetséges vízummentes tartózkodás időkereteit túllépi-e, vízum beszerzése is szükséges lehet.
  • a munkavállalási engedély nem bevándorlási dokumentum – birtokosát kanadai letelepedésre nem jogosítja fel!
  • a munkavállalónak lehetősége van, hogy házastársát, eltartott gyermekeit is Kanadába hozza, ezt azonban kérelmében jeleznie kell, vagy a családtagoknak erre vonatkozóan külön kérelmet kell benyújtaniuk. A családi kapcsolat igazolására születési és/vagy házassági anyakönyvi kivonat csatolását kérheti a hivatal.

A munkavállalási engedély kérelmezése szinte kizárólag csak Kanadán kívülről történhet. Az engedély kérelmezéséhez a következő dokumentumok csatolása kötelező:

• alkalmazási ajánlat egy kanadai munkaadótól;
  • dokumentum, mely igazolja, hogy a kérelmező alkalmas a munkakör betöltésére (pl. végzettséget, vagy korábbi munkatapasztalatot igazoló iratok);
  • kitöltött adatlap, melyben a kérelmező igazolja, hogy a kanadai bevándorlási törvény és határozatok követelményeinek megfelelt;
  • írásos igazolás a HRSDC részéről, mely a munkaadót felhatalmazza arra, hogy a megjelölt munkakört külföldi munkavállalóval töltse be. Ezt az igazolást általában a munkaadó szerzi be és küldi meg a munkavállalónak.

Emellett a kérelmező a következő feltételeknek kell, hogy megfeleljen:

• igazolnia kell a vízumkiadó hivatal felé, hogy munkavállalási engedélye lejártával elhagyja Kanadát;i
  • gazolnia kell, hogy kanadai tartózkodásához megfelelő pénzösszeg áll rendelkezésére, hogy magát, illetve esetlegesen kiutazó családját eltartsa;
  • igazolnia kell, hogy törvénytisztelő állampolgár, s büntetlen előéletű (ehhez a kanadai hatóságok kérhetik, hogy a munkavállaló büntetlenségi igazolást csatoljon kérelméhez.);
  • igazolnia kell, hogy Kanada biztonságára nem jelent veszélyt;
  • és, hogy egészségi állapota megfelelő a munkavégzéshez (ehhez a kanadai hivatal kérheti orvosi igazolás csatolását – az orvosi igazolás bekérése 3 hónappal meghosszabbíthatja a szokásos eljárási időt).
  • a kérelmezőt a bevándorlási tiszt további adatok szolgáltatására kérheti fel, illetve személyes elbeszélgetésre hívhatja be.

A kérelmezőnek a tartózkodási helye szerint illetékes kanadai képviseleten kell benyújtani kérelmét a munkavállalási engedélyre. Amennyiben tartózkodási helye szerinti ország nem azonos állandó lakóhelyével, igazolnia kell, hogy jogszerűen tartózkodik az adott országban, ahol kérelmét benyújtja.

Kanadán belülről adhat be munkavállalási engedély igénylésére kérelmet az:

• aki már rendelkezik érvényes munkavállalási vagy tanulmányi engedéllyel, vagy akinek házastársa vagy szülei már rendelkeznek munkavállalási vagy tanulmányi engedéllyel;
  • aki már rendelkezik munkavállalási engedéllyel egyfajta munkára, de az új munkavállalási engedéllyel egy más típusú munkakört szeretne betölteni;
  • aki legalább 6 hónapig vagy tovább érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, vagy,
  • aki azért tartózkodik Kanadában, mert letelepedési engedély iránti kérelme már folyamatban van (attól függően, hol tart a letelepedési engedély elbírálása, jogosult a kérelmező munkavállalási engedélyért folyamodni).
Dr. PdK, 2012-04-04 23:47:55
"endodiful",

- "Diak vagyok"  -->> A kanadai torvenyek lehetove teszik a diakmunkat, havi kotott
oraszamban. Ehhez KANADABAN KELL LENNIE DIAKNAK!

- "szeretném ezt az időt valami hasznosra kihasználni." -->> LEGYEN AZ, AMI!!! Turista!  

..es a turista sehol a vilagon nem dolgozhat... MONDOM Magyarorszagon sem dolgozhat a
TURISTA!

- "esetleg van e cserediák program," -->> Volt! A visszaelesek es csalasok miatt megszunt!

- "bármilyen kapcsolat az itteni tanulmányok és az ottani oktatás között, de nem találtam"  
-->> Volt, mar nincs!

- "kimennék nyáron dolgozni" -->> KI?  Hova? Kanada az BENT VAN! Szeretnem Ont meglepni egy teljesen uj informacioval: Kanada NEM TAGJA az EU-nak! Hala a Jo istennek!

Tovabba a kanadai alaptorvenyek TILTJAK az ideny-, idoszakos vagy ideiglenes munkat!

- "de nem igazán tudom,hol lehetne utána nézni a rövid távú lehetőségeknek," -->> Sehol,
mert ilyen csak az EU-n belul van!

- "Azt kifelejtettem, hogy angolul természetesen folyékonyan beszélek és Torontóról lenne
szó! "  -->> Teljesen mindegy, ha TILOS az ideiglenes munkavallalas!

- "Köszönöm!' -->> Szivesen!
endodiful, 2012-04-04 22:33:03
Azt kifelejtettem, hogy angolul természetesen folyékonyan beszélek és Torontóról lenne szó! 
endodiful, 2012-04-04 22:25:38
Sziasztok!
 Nem rég lehetőségem nyílt, hogy pár hónapot Kanadában tölthessek. Diák vagyok, és szeretném ezt az időt valami hasznosra kihasználni. Böngésztem a neten, hogy esetleg van e cserediák program, vagy bármilyen kapcsolat az itteni tanulmányok és az ottani oktatás között, de nem találtam. Amennyiben ilyenre nincs lehetőség, kimennék nyáron dolgozni, de nem igazán tudom,hol lehetne utána nézni a rövid távú lehetőségeknek, amennyiben van ilyen. Tudnátok némi segítséget adni?

Köszönöm!

Dr. PdK, 2012-04-03 15:52:52
Kedves Papi,

Kapott hideget-meleget? IGEN! Adott ra okot boven? IGEN!

Amitol nem konnyu at-tekinteni a valaszom, es "bogozni" kell, annak az az oka, hogy az On
levelere valaszoltam, amiben pedig van legalabb egy, nagyon komoly "dillema" (most nagyon udvarias voltam, remelem ertekeli...).
Kanadaban az alaptorvenyek TILTJAK a VENDEGMUNKAT, ettol engedely-koteles, tehat vegig kell a munkaltatojanak menni egy "proceduran". Ez az oka, hogy enyhen szolva is burokratikus ez az eljaras.
Van egy masik oka is, amirol tobbnyire hallgatnak. Ezt ugy hivjak, hogy a "belso mukaero- piac vedelme". Ha ez bonyolult lenne, leirom egyszeruen is: ez (is) biztositja azt, hogy akinek van TORVENYES JOGA KANADABAN DOLGOZNI, annak MINDIG LEGYEN MUNKAJA, mert azt nem veszik el a illegalis munkasok... erti mar?
Mindenki... MONDOM KANADABAN MINDENKI TUDJA, hogy az ideiglenes munkavallalasi engedelyt (ez a "rendes" neve) MINDIG a LEENDO MUNKALTATO KERVENYEZI, megis Onre biztak ezt.
Ebbol mar kovetkezik nehany gondolot:

- On volt az aki elso szora "ugrott" es vallalta a torvenytelen munkavegzest, bar velhetoen
egesz ido alatt tudta, hogy ennek nem lesz jo vege. Elobb-utobb lebukhat, es akkor buknak a tobbiek is a cegnel...

- On volt az aki megprobalta torvenyesiteni az addig vegzett "fekete"-munkat.. sikertelenul...

Az, hogy a mindenki altal tudott/ismert eljaras ellenere is (a cegek kezdemenyezik a munka vizumot) Ont biztak meg ennek elintezesevel, azt jelenti, hogy Ont NEM TORVENYESEN szivesen alkalmazzak, de semmit sem kivannak Onert tenni.
Mi ebben a "bogozni" valo?

- "valamit kibogozok belole." -->> Nem kell semmit sem "bogozni"! A munkavallalasi engedely iranti eljaras elinditasa NEM AZ ON DOLGA, hanem a leendo munkaltatojae!!! Ez kb. 99-szer leirtam az elozo levelemben es itt is... mi ebben a "bogozni" valo? Evvel Onnek NINCS DOLGA!
Az elso lepest akkor kell megtennie, ha POSTAN megkapta Kanadabol a "work offer"-t. Abban benne lesz, hogy mi a "dolga", lepesrol-lepesre. hogy megkapja a munka vizumot (work permit).

Mi ebben a "bogozni" valo?
- "Az ekezetekrol csak annyit, a gepemet Kanadabol hoztam" -->> Nos, kicsit kerulo uton, de sikerult kozvetett modon bizonyossagot szerezzek arrol, hogy On Kanadaban illegalisan, mint turista dolgozott. Ebbol a jogtalan keresetebol vasarolta a Notebook-szamitogepet.
Igy van...?

Egy reszlet az elozo levelembol:
-------------------------------
- "Nagyon megkoszonnem ha el tudna igazitani a dolgokban."  -->> Na, erre kivancsi
vagyok...!!!

-------------------------------

Kedves Papi, nem akar mondani valamit?

Udvozlettel: Dr, PdK
Papi, 2012-04-03 08:29:03
Kedves Dr.PdK!
Koszonom a kioktato levelet, tulajdonkeppen a korabbi bejegyzesek alapjan ezt vartam.
Kaptam hiodeget, meleget, valamit kibogozok belole. Valamivel azert okosabb lettem.
Az ekezetekrol csak annyit, a gepemet bentrol hoztam(Kanada bent, itthon kint)
mas a billentyuzete, de szerintem ez senkinek nem jelent gondot valoszinu csak
Onnek.
Udvozlettel:
Papi
(figyelte a megszolitast a nagybetut nem felejtettem el!)
Macko, 2012-04-01 17:46:18
nem is erdekel a sok hejeseg
Dr. PdK, 2012-04-01 17:41:45
"Macko",
"na vajon önszerint meik ország, önszerint meik országban tegeznek mindenkit,kortol függetlenül.na vajon önszerint meik ország, önszerint meik országban tegeznek mindenkit,kortol függetlenül.
---------------------------------
Nos, Kanadara es az USA-ra BIZTOSAN NEM vonatkozik ez, mert akkor On angolul SEM tud.
Van egy nyelvtani bolcsesseg (nem az enyem) ami igy szol:
Ha "valaki" a sajat anyenyelvet sem tudja, egyetlen, mas nyelvet sem kepes jo szinvonalon megtanulni.
Ha itt arra tett egy celzast hogy a"you" azt jelenti, hogy "te", akkor On nagyot tevedett
A "you' egy SEMLEGES megszolitas, valahol az "ÖN" es a 'MAGA" kozott.
A 'tegezesre" kulon szo van, de az annyira bizalmas, hogy csak ritkan hasznaljak.
Nos, ezzel reszemrol a mai nyelvi tovabbkepzeset befejeztem, tobb valaszt mar nem irok es nem varok.
Minden jot kivanok!

Macko, 2012-04-01 17:40:22
Salom
Dr. PdK, 2012-04-01 17:30:25
"Macko",
Énkülföldön élek hát bocsi ha nemirok helyesen,nem Magyar iskolába jártamnade te sem,(b........g ) kanadai    kisbetüvel kel irni, na ezt jo tudni

Ez a valaszom NEM kotekedes, csak egy kis viccelodes, szoval NE most sertodjon meg...  :-)

-"nemirok"  -->> ket, kulon szo..."nem irok"

- "helyesen,nem"  -->> A "," (vesszo) utan "szunet" van (Space billentyu) mert ez a "szelektor" tehat a vesszo a Space-el valaszt el mondaton belul ket gondolat-reszt. Tehat helyesen "helyesen, nem"

- "Magyar iskolába" -->> kisbetuuuuuu!!!! -> magyar iskolaba

- "(b........g )" -->> Ez nem magyarul van...

- "kisbetüvel kel irni" -->> A "kel" azt jelenti, hogy pl. reggel "felkel" az agybol. A "kell" pedig valamilyen kenyszer, amit MEG KELL TENNI...
Macko, 2012-04-01 17:27:25
Önnel semmi bajom, nem nehez kitalalni, hogy melyik allam polgara.
 na vajon önszerint meik ország, önszerint meik országban tegeznek mindenkit,kortol függetlenül.
Dr. PdK, 2012-04-01 17:20:44
"macko",
NINCS semmi bajom azzal, ha az Ön magyar nyelvi keszsege nem tokeletes. Volt ezen a Forumon Onnel is roszabb, mar a magyar nyelven szegyen szintjen iro levelezo tag.
Az Ön egyik hibaja, hogy annak ellenere, hogy TUDJA, a  magyar nyelv nem az "erossege", meg is belem "kotott". Ez egy rossz vicc...
A masik, hogy mint lehetoseg sem merult fel Önben, hogy "hozzategyen" ehhez a Forum-hoz, peldaul az Ön szemelyes tapasztalatan alapulo jo valaszokat kuldeni azokra a kerdesekre, amiktol mas tagok "megakadtak".
- "Én külföldön élek hát bocsi ha nemirok helyesen,nem Magyar iskolába járta."  -->> Nincs Önnel semmi bajom, nem nehez kitalalni, hogy melyik allam polgara.
- "bocsi"  -->> "bocsika, "koszike".. a vileg egyik legmocskosabb fajtajanak szokincse,  a "magyar" taxisoke... kerem, hogy nem vegye at ezeket a szavakat...
Macko, 2012-04-01 17:11:51
Én külföldön élek hát bocsi ha nemirok helyesen,nem Magyar iskolába jártam nade te sem,(b........g ) kanadai    kisbetüvel kel irni, na ezt jo tudni
Dr. PdK, 2012-04-01 17:00:38
"macko".
Ha On most Magyarorszagon van, hol vannak az ekezetek a betukrol
 http://translate.google.hu/?hl=hu&tab=wT
 önis tudna ékezetet irni ha akarna,vagy egy kicsit gondolkodna ,én sem Magyarországon élek és  használon az ékezetet (Google) benne Forditó
------------------------------

- " önis tudna ékezetet irni ha akarna," -->> De NEM AKAROK, ennek eldontesere eleg vagyok magam is!
- "vagy egy kicsit gondolkodna"  -->> Önnel ellentetben ezt tettem, a levelekre megoldast javasolva valaszolok, es nem csak jopofizok es kotekszem, ahogyan Ö teszi... Uram...! Szoval, az Ön "en mindent jobban tudok"-mentakitasaval, alljon be itt a csata-sorba, es adjon JO valaszokat, mindenki oromere es hasznara, mert ez szamit... es csak ez...!!!
"Google"-fordito -->> Jol lathatoan a Google-forditoval is gondjai vannak a magyar nyelv hasznalataval. Figyeljen inkabb arra, amit ir es hagyja a "csicsas" segedeszkozoket.
Macko, 2012-04-01 16:57:24
Én külföldön élek hát bocsi ha nemirok helyesen,nem Magyar iskolába járta.
Tartományok: Alberta, Brit Columbia (British Columbia), Manitoba, Ontario, Prince Edward-sziget (Prince Edward Island), Québec, Saskatchewan, Új-Brunswick (New Brunswick), Új-Skócia (Nova Scotia), Újfundland és Labrador (Newfoundland and Labrador),
Területek: Északnyugati Területek (Northwest Territories), Nunavut, Yukon terület (Yukon Territory),
Városok: Calgary, Edmonton, Fredericton, Halifax, Iqaluit, Montréal, Ottawa, Regina, Saskatoon, St. Albert, Toronto, Vancouver, Victoria, Whitehorse, Winnipeg, Yellowknife,
Nemzeti parkok: Nahanni Nemzeti Park, Wood Buffalo Nemzeti Park, Yoho Nemzeti Park,

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Kanada